Oud Nieuwjaar: Wat Historische Achtergrond

Oud Nieuwjaar: Wat Historische Achtergrond
Oud Nieuwjaar: Wat Historische Achtergrond

Video: Oud Nieuwjaar: Wat Historische Achtergrond

Video: Oud Nieuwjaar: Wat Historische Achtergrond
Video: Oud en Nieuw 2020/2021 vanuit Hengelo ov 2024, April
Anonim

Nieuwjaar wordt beschouwd als een van de belangrijkste feestdagen voor het Russische volk. Dit feest heeft zijn eigen onderscheidende kenmerken. Nieuwjaar kan twee keer gevierd worden. De eerste datum is van 31 januari tot 1 januari en de tweede is van 13 tot 14 januari.

Oud nieuwjaar: wat historische achtergrond
Oud nieuwjaar: wat historische achtergrond

Oud nieuwjaar wordt anders het nieuwe jaar genoemd volgens de oude stijl. De tijd om het nieuwe jaar te vieren is te wijten aan het verschil in kalenders. Systeemchronologie heeft zijn eigen geschiedenis.

In 46 voor Christus begonnen alle landen die het Grote Romeinse Rijk vormden te leven volgens de nieuwe kalender die was goedgekeurd door Gaius Julius Caesar. Het heette "Julian". In de moderne tijd leeft Rusland volgens deze kalender.

Het jaar bestond uit 362,25 dagen en het begin viel samen met de inauguratie van de consuls - op 1 januari. Het eerste Oecumenische Concilie, bijeengeroepen in 325, keurde de Juliaanse kalender goed. Voortaan verliep het leven van de christelijke kerk volgens de Juliaanse kalender.

Na 1600 jaar hervormde Gregorius XIII de kalender. De Gregoriaanse kalender werd in 1582 ingevoerd. Hij hield rekening met de fouten van het oude. Volgens de nieuwe kalender was het jaar gelijk aan 362, 2425 dagen, dat wil zeggen, het bleek korter te zijn. De herberekening bracht een verschil van 13 dagen aan het licht. De Russisch-orthodoxe kerk leeft nu volgens deze kalender.

Zo past een andere vakantie in het kalenderraster - Nieuwjaar volgens de oude stijl - Oud Nieuwjaar, dat ongelooflijk populair is geworden in Rusland, vooral onder gelovigen, omdat het hen de mogelijkheid geeft om na het vasten ten volle te genieten van de nieuwjaarsvakantie.

Het blijkt dat Oud Nieuwjaar het nieuwe jaar is volgens de Gregoriaanse kalender. Opgemerkt moet worden dat er in Rusland een tijd was dat het nieuwe jaar op 1 september werd gevierd, en onder Peter I schakelden ze over op 1 januari in de Juliaanse stijl, waarna de overgang naar de Gregoriaanse kalender werd uitgevoerd, wat de orthodoxe Russische Kerk houdt zich nog steeds aan.

Na de revolutie van 1917 werd opnieuw besloten om terug te keren naar de Juliaanse kalender en het nieuwe jaar op 1 januari te vieren. Tegelijkertijd blijft de viering van het nieuwe jaar voor de orthodoxen tot 14 januari. Het gebeurde dus dat het nieuwe jaar van de staat in de moderne tijd 1 januari is en de oude kerk op de 14e van dezelfde maand.

Aanbevolen: