Wanneer Is De Kerst Van Johannes De Doper In 2019?

Inhoudsopgave:

Wanneer Is De Kerst Van Johannes De Doper In 2019?
Wanneer Is De Kerst Van Johannes De Doper In 2019?

Video: Wanneer Is De Kerst Van Johannes De Doper In 2019?

Video: Wanneer Is De Kerst Van Johannes De Doper In 2019?
Video: kerst Johannes de Doper kerk Grootebroek @2019 2024, April
Anonim

De geboorte van Johannes de Doper is een van de drie christelijke feestdagen ter ere van de geboorte van grote heiligen. Het was Johannes, die ook wel de Doper wordt genoemd, die Jezus Christus waste in de wateren van de Jordaan.

Wanneer is de kerst van Johannes de Doper in 2019?
Wanneer is de kerst van Johannes de Doper in 2019?

Datum en geschiedenis van de vakantie

Elk jaar wordt de geboorte van Johannes de Doper gevierd op een specifieke dag die is ingevoerd in de kerkelijke kalender. In 2019 valt de feestdag op 7 juli. Het is op deze dag dat gelovige christenen zullen deelnemen aan vieringen ter ere van de verjaardag van St. Johannes de Doper (Baptist), een belangrijk persoon, niet alleen voor de orthodoxe, maar ook voor het katholieke christelijke geloof. Het verhaal van de oudste wordt beschreven in het evangelie van Lucas. Volgens hem werd Johannes geboren in de familie Jeruzalem van Elisabeth en Zacharia, die leefden tijdens het bewind van koning Herodes. Er wordt aangenomen dat de Heer het langverwachte kind aan het gelovige paar heeft gegeven na het horen van hun gebeden.

Beeld
Beeld

Johannes werd opgevoed in bescheidenheid en liefde voor God. Hij leefde in de woestijn, droeg ruige kleren, at wortels en honing en zwierf veel. Waar de Voorloper ook was, hij predikte tot mensen geloof in God en riep op tot bekering. Hij leefde dus vele jaren en was onder de mensen beroemd als een wijze oude man die dooprituelen uitvoerde in de rivier de Jordaan. Toen er eens een baby bij hem werd gebracht, profeteerde Johannes dat vóór hem het ware Lam van God zou zijn, degene die de mensen in de toekomst zou leiden. Dat is de reden waarom Johannes de Doper wordt beschouwd als de persoon die Jezus Christus en zijn belangrijkste voorganger in het christendom doopte.

Het verdere lot van de oudste was droevig. Hij deed een beroep op het volk tegen de heerser van Herodes Antipas, die een zondig leven leidde. Hiervoor zette Antipas de Voorloper gevangen. De vrouw van de heerser, Herodias genaamd, haatte Johannes met heel haar hart en geloofde dat hij door zijn preken hun familie veel kwaad zou doen. Ze eiste om de Forerunner te executeren en haar man accepteerde haar verzoek. De eerbiedwaardige oude man werd onthoofd. Later werd een kerkelijke feestdag ingesteld - de onthoofding van het hoofd van Johannes de Doper, gevierd door de Russisch-orthodoxe kerk op 29 augustus.

Beeld
Beeld

Hoe de geboorte van Johannes de Doper wordt gevierd

Voor de Russisch-orthodoxe kerk behoort deze dag tot de grote feestdagen. Het vieren van de geboorte van Johannes de Doper begint met een nachtwake. Tijdens de dienst lazen de geestelijken canons en stichera ter verheerlijking van de Doper. 'S Morgens worden, met de deelname van gelovigen, water, bloemen en kruiden verlicht, die volgens dit geloof helpen bij het genezen van ziekten. Verdere kerkdiensten gaan door, die meestal door een groot aantal christenen worden bijgewoond.

Beeld
Beeld

Op de geboorte van Johannes de Doper is het gebruikelijk om een pelgrimstocht te maken naar de heilige plaatsen, genoemd ter ere van de profeet. Het is vermeldenswaard dat deze christelijke feestdag lang samenviel met de heidense viering van Ivan Kupala. Tot nu toe organiseren veel mensen op deze dag, in navolging van de tradities van hun voorouders, massale baden en dansen rond de vuren.

De katholieke kerk beschouwt de geboorte van Johannes de Doper als een van de vieringen en op deze dag worden grootse festiviteiten gehouden. In sommige landen is het zelfs een vrije dag. Er zijn verschillen in data: katholieken vieren de viering strikt op 24 juni, precies zes maanden na de geboorte van Christus. Het valt ook op de dag van de zomerzonnewende, waarna de duur van de zonnedag begint af te nemen.

Aanbevolen: