Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Er Gevierd Op 28 Augustus?

Inhoudsopgave:

Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Er Gevierd Op 28 Augustus?
Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Er Gevierd Op 28 Augustus?

Video: Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Er Gevierd Op 28 Augustus?

Video: Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Er Gevierd Op 28 Augustus?
Video: Het Feest van Bazuinen en de Gebedsweek | Kerk van God 2024, Mei
Anonim

Op 28 augustus viert de Russisch-orthodoxe kerk een van de twaalfde feestdagen in de orthodoxie - de Hemelvaart van de Maagd. Mensen noemen deze dag "de grote pure". Deze vakantie eindigt de twee weken durende Dormition Fast.

De Dormition of the Theotokos is een van de belangrijkste christelijke feestdagen
De Dormition of the Theotokos is een van de belangrijkste christelijke feestdagen

Dormition van de Maagd

Op 28 augustus wordt een van de belangrijkste christelijke feestdagen gevierd - de Hemelvaart van de Maagd. Er is zeer weinig bekend over het aardse leven en de omstandigheden van de dood van de Moeder Gods. Verschillende fragmentarische informatie over haar, gerapporteerd in de Handelingen van de Apostelen, en een apocrief werk van een onbekende auteur "Over de Hemelvaart van de Maagd" zijn tot ons gekomen. Deze bronnen maakten het mogelijk om de geschiedenis van het leven van de Moeder van God samen te stellen na de executie van haar zoon - Jezus Christus.

Volgens de legende leefde Maria na de hemelvaart van de Heiland nog 12 jaar. Ze vestigde zich eerst in Efeze met Maria Magdalena en Johannes de Evangelist. En de laatste jaren bracht de Moeder Gods door in Jeruzalem, waar ze vaak communiceerde met de apostel Lucas, die veel in zijn evangelie opschreef uit haar woorden.

3 dagen voor haar dood verscheen de aartsengel Gabriël aan Maria, waarschuwde haar hiervoor en gaf haar een palmtak. Volgens kerklegenden hadden zich op het uur van de Hemelvaart van de Moeder van God alle apostelen aan haar bed verzameld, behalve Thomas. Plotseling vulde licht de kamer waar Maria lag, en de apostelen zagen Jezus Christus verschijnen voor de meest zuivere ziel van de Moeder van God. Het lichaam van Maria werd begraven in de grot van Getsemane, waar haar ouders en Jozef al waren begraven.

De Dormition wordt door de kerk niet geïnterpreteerd als de dood, maar alleen als een tijdelijke scheiding van de ziel van het lichaam.

Toen hij 3 dagen na de Hemelvaart van de Maagd Thomas in Jeruzalem aankwam, vroeg hij om het graf te openen om afscheid te nemen van de overledene. Toen dit gedaan was, vonden ze alleen een geurige lijkwade in de grot, en het lichaam van Maria was niet langer in het graf. Op hetzelfde moment verscheen de Moeder Gods zelf aan de apostelen en vertelde over haar hemelvaart.

Uit de geschiedenis van het feest van Maria Hemelvaart

In het vroege christendom, toen er nog geen volledige biografie van de Maagd Maria bestond, werd de Dormition of the Virgin niet gevierd. Er wordt aangenomen dat deze feestdag ontstond rond de 5-6e eeuw, nadat de theologische geschillen over de "goddelijke essentie" van de Moeder van God waren geëindigd. De laatste periode van haar aardse leven wordt beschreven in het essay 'The Legend of the Dormition of the Most Holy Theotokos'. Het is de enige bron waarop de kerk vertrouwt.

In Rusland ging het feest van de Dormition of the Theotokos samen met het eerder gevierde festival van graantelers ter ere van het einde van de oogst. De brede verering van de Moeder van God, als patrones van de boeren, zorgde ervoor dat de Hemelvaart van de Maagd populair werd onder de gelovigen.

Het diner in boerenfamilies op deze dag was speciaal, Uspensky. Het bestond meestal uit zure melk met havermout.

Op deze dag werd er, na een gebedsdienst, meestal een processie gemaakt in de kerk naar de samengeperste velden. Dit werd gedaan uit dankbaarheid voor de oogst en in de hoop voor de toekomst. Op de dag van de Assumptie werd een werelds feest gehouden, waarvoor ze taarten bakten van nieuw meel en 'broederlijk' bier brouwden. De Dormition werd beschouwd als de laatste zomerdag, dus voor het eerst 's avonds staken ze fakkels of kaarsen aan in de hutten - en dineerden in het licht.

Aanbevolen: