Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 21 September?

Inhoudsopgave:

Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 21 September?
Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 21 September?

Video: Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 21 September?

Video: Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 21 September?
Video: Uitgelicht! 21 september 2021 - Prinsjesdag 2021: Welk nut heeft een landsbegroting zonder regering? 2024, April
Anonim

21 september is een van de twaalf eeuwige feestdagen van de Russisch-orthodoxe kerk - de geboorte van de Allerheiligste Theotokos, wiens beeld diep wordt vereerd in de hele christelijke wereld. Deze feestdag wordt ook wel de Second Most Pure genoemd.

De geboorte van de Moeder van God is een van de twaalf eeuwige feestdagen van de Russisch-orthodoxe kerk
De geboorte van de Moeder van God is een van de twaalf eeuwige feestdagen van de Russisch-orthodoxe kerk

Geschiedenis van het feest van de Geboorte van de Maagd Maria

Door de dag van de geboorte van de Maagd Maria (21 september) toe te kennen aan de niet-vergankelijke twaalfjarige feestdagen, benadrukken gelovigen de belangrijke rol die de Heilige Maagd Maria speelt in het christendom.

Tot de 14e eeuw was het thema van de Geboorte van de Maagd Maria zeer zeldzaam in de christelijke kunst. Later werd dit motief wijdverbreid genoeg.

De vroege christenen vierden echter niet de geboorte van de Maagd. Het begon pas in de tweede helft van de 5e eeuw te worden gevierd, toen de biografie van de Moeder van God werd samengesteld, aangezien het Nieuwe Testament zeer weinig informatie over haar leven bevat.

In 1854 nam de Katholieke Kerk het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria aan en benadrukte daarmee haar goddelijke essentie. De orthodoxe kerk erkent dit dogma echter niet, hoewel ze het ermee eens is dat Maria werd verwekt 'door een goddelijke belofte'.

De geboorte van de Maagd Maria is altijd op grote schaal gevierd. Dit komt door de populariteit van het beeld van de Moeder van God, vooral onder vrouwen.

Geboorte van de Maagd

In 1958 werd in Egypte een papyrus gevonden met een gedetailleerde biografie van de Moeder Gods. Dit werk werd het Proto-evangelie van Jacobus genoemd, naar de naam van de apostel die het schreef.

De Bijbel zegt praktisch niets over de geboorte van de Heilige Maagd. Een soortgelijk verhaal over deze gebeurtenis is echter vervat in het apocriefe Proto-evangelie van Jacob, en de Gouden Legende beschrijft het in nog meer detail.

De herder Joachim en zijn vrouw Anna waren volgens het Proto-evangelie kinderloos en waren daar op hun oude dag bitter over bedroefd. Nadat Joachim zijn vrouw een keer de onvruchtbaarheid had verweten, verliet hij haar en ging met zijn kudde de wildernis in. En Anna, geschokt door de verzaking van haar man, wendde zich met vurig gebed tot God. En toen verscheen er een engel voor haar met het nieuws dat de Heer haar gebeden had gehoord en gehoor had gegeven. Hij voorspelde dat Anna binnenkort zwanger zou worden en een kind zou baren, en over haar nakomelingen zou over de hele wereld worden gesproken.

Precies dezelfde limoen van een engel werd door Joachim in de woestijn ontvangen. Opgetogen dreef hij onmiddellijk zijn kudde naar huis en er heerste vrede in het leven van de echtgenoten, vervuld van vreugdevolle anticipatie op de gebeurtenis die door de engel was beloofd.

Aan het einde van de uitgerekende datum produceerde Anna het licht van een baby niet en vroeg de vroedvrouw: "Wie is er geboren?" Ze antwoordde: "Dochter." Het meisje heette Maria.

Nergens wordt de naam genoemd van de vroedvrouw die de pasgeboren, toekomstige Moeder van God heeft geadopteerd. Onderzoekers geloven dat dit met een diepe betekenis wordt gedaan. Vele eeuwen later ontstond er een ritueel om vrouwelijke verloskundige assistenten te eren en dit werd onder de mensen ingeburgerd.

Dus in Rusland begon de dag van de geboorte van de Moeder van God uit de oudheid door de mensen te worden gevierd, niet alleen ter ere van de Maagd Maria, haar moeder Anna, maar ook die naamloze vroedvrouw. Deze feestdag werd "de dag van de werkende vrouwen" genoemd.

Aanbevolen: