Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 11 September?

Inhoudsopgave:

Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 11 September?
Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 11 September?

Video: Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 11 September?

Video: Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 11 September?
Video: Speld op 11 september een speld op je kleding, je zult gemakkelijk en snel de overwinning 2024, Maart
Anonim

11 september wordt in de volksmond Ivan Lenten genoemd. Dit is de enige dag in het jaar waarop verboden en verleidingen tegelijkertijd samenkomen. In de orthodoxe kerk wordt 11 september geassocieerd met de naam Johannes de Doper.

De legende van Johannes de Doper is gebaseerd op echte gebeurtenissen
De legende van Johannes de Doper is gebaseerd op echte gebeurtenissen

Johannes de Doper

Johannes de Doper is de laatste van de oudtestamentische profeten die het nieuwe testament voorspelde met zijn leven en preken. Hij werd de Voorloper genoemd, of degene die de weg van de Messias wijst.

De attributen van Johannes de Doper waren een rieten kruis, een staf met een banier waarop in het Latijn was geschreven "Zie het Lam van God", een doopbeker en een lam.

De vader van Johannes de Doper, de priester Zacharias, was sprakeloos als straf voor het niet geloven van de engel, die aankondigde dat zijn vrouw Elizabeth, die de vruchtbare leeftijd had overschreden, een buitengewoon kind zou baren, dat Johannes zou heten..

Volgens apocriefe teksten en volkslegendes bleef Maria bij Elizabeth tot ze een zoon baarde.

Het aanstaande kind Elizabeth kreeg bezoek van haar nicht Maria, die ook een prachtig kind onder haar hart droeg.

Het spirituele leven van Johannes de Doper werd bepaald door zijn buitengewone geboorte en religieuze opvoeding van kinds af aan. Hij leidde een hard leven in de woestijn en werd op blote voeten geportretteerd, vergezeld van wilde dieren.

Onthoofding van Johannes de Doper

11 september is een van de grote kerkelijke feestdagen - de herdenkingsdag van Johannes de Doper, wanneer de hele orthodoxe wereld rouwt om zijn tragische dood.

De evangeliën vertellen het verhaal dat Johannes, die Jezus en vele joden in de Jordaan doopte, de heerser van Galilea Herodes Antipas aanklaagde, waarvoor hij werd gearresteerd en op instigatie van Herodes' vrouw, Herodias, werd geëxecuteerd.

Deze legende is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. De oude historicus Flavius, die in de 1e eeuw leefde, noemt de prediker Johannes, die door Herodes werd geëxecuteerd.

De Bijbel noemt de naam van Herodes' stiefdochter niet. Pas in latere bronnen wordt ze Salome genoemd.

De heerser van Galilea, Herodes, hield een feest ter gelegenheid van zijn verjaardag. Het belangrijkste "gerecht" van dit festival was de sensuele en schaamteloze dans van Salome, dochter van Herodias, wreed en mooi zoals haar moeder. Herodes hield zo veel van de dans dat hij zwoer om elke gril van Salome te vervullen. En zij, op instigatie van Herodias, die Johannes de Doper haatte, eiste het hoofd van de profeet gepresenteerd op een schaal. Herodes durfde zijn belofte aan de gasten niet te breken. En hij presenteerde het hoofd van Johannes aan zijn stiefdochter, die Herodias onmiddellijk in de modder gooide, en het lichaam van de profeet werd gestolen door zijn discipelen en begraven in de stad Sebastia.

Op deze dag moet er strikt worden vasten. De kerk verbiedt het eten van vlees en vis, daarom is het kerkelijke feest van de onthoofding van Johannes de Doper onder gelovigen beter bekend als "Johannes de Vasten". Ook is het op 11 september noodzakelijk om entertainment te verlaten, omdat entertainment het feest symboliseert dat resulteerde in de dood van de profeet.

Aanbevolen: