Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 15 Februari?

Inhoudsopgave:

Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 15 Februari?
Welke Kerkelijke Feestdag Wordt Gevierd Op 15 Februari?
Anonim

Op 15 februari viert de Russisch-Orthodoxe Kerk de Ontmoeting. Dit is de laatste fase van de kerstvakantie. Het is gewijd aan de reiniging van de Maagd Maria en het brengen naar de tempel van Jezus van Nazareth.

Feest van de presentatie van de reiniging van de Maagd Maria en het brengen naar de tempel van Jezus van Nazareth
Feest van de presentatie van de reiniging van de Maagd Maria en het brengen naar de tempel van Jezus van Nazareth

Wat een feest van de presentatie

De vergadering wordt verwezen naar de twaalfjarige vakantie. Op deze dag herdenkt de kerk een zeer belangrijke gebeurtenis in het aardse leven van Jezus Christus. Vóór de geboorte van Christus leefde iedereen met hoop en geloof in de komende Messias, de Verlosser van de wereld, en wachtte op zijn komst.

40 dagen na de geboorte van Jezus Christus, volgens de toenmalige gewoonte, droeg Maria de baby naar de tempel om hem van God te verlossen, aangezien volgens Hebreeuwse overtuigingen alle pasgeborenen aan God toebehoorden.

De "ontmoeting" vond plaats in de tempel van Jeruzalem, waar Maria met de baby in haar armen werd ontvangen door de door God gezonden oudste Simeon, vergezeld door de profetes Anna.

Een icoon van de Allerheiligste Theotokos genaamd "Verzachtende boze harten" of "Simeon's profetie", die de vervulling van de profetie van ouderling Simeon symboliseert, wordt geassocieerd met de gebeurtenis van de presentatie.

Simeon nam het kindje Jezus in zijn armen met de profetische woorden dat "Jezus zal uitgaan om mensen te redden." Toen zegende de oudste Maria, die zeer verbaasd was over zijn woorden.

Er zijn echter al ongeveer 500 jaar geschillen tussen theologen, omdat de betrouwbaarheid van deze gebeurtenis geen bewijs heeft. De bijeenkomst werd pas aan het begin van de 4e eeuw als feestdag erkend. Het was bedoeld om de heidense feestdag van zuivering en berouw op het grondgebied van het Romeinse rijk te vervangen, maar het duurde niet lang. Pas in de 6e eeuw werd het gevierd als een groot feest. Het kreeg in die tijd echter geen brede erkenning onder de gelovigen. In Rusland, in het populaire bewustzijn, werd de Meeting geassocieerd met fenologische momenten.

Viering volgens de volkskalender

"Als er een sneeuwstorm is op de bijeenkomst, zal er geen brood zijn", zeiden de boeren van de provincie Saratov.

De mensen interpreteerden 'ontmoeting' als een ontmoeting tussen winter en lente. "Op de Meeting, de zon voor de zomer, de winter voor de vorst", zeiden ze vroeger. Veel folkloristische tekens worden geassocieerd met deze dag. Als er bijvoorbeeld een sneeuwstorm is op de Meeting, zal er een slechte oogst zijn. En als er op 15 februari een dooi valt en de kip die dag water kan drinken, dan belooft de lente vroeg te worden. Er was ook een bord met betrekking tot de vakantie zelf. Het werd als een onaardig voorteken beschouwd als op die dag een haas de weg overstak, en als een wolf juist voorgoed was.

Net als andere populaire christelijke feestdagen, werd de bijeenkomst gevierd met speciale economische zorgen. Op deze dag werden op de bazaar de prijzen voor brood bepaald. De boeren probeerden het werk het hoofd te bieden en te dineren voor het donker werd. Vrouwen weefden op deze dag geen doeken en spinden ze niet in het vuur.

Aanbevolen: