Welke Datum Zal Pasen Zijn In

Inhoudsopgave:

Welke Datum Zal Pasen Zijn In
Welke Datum Zal Pasen Zijn In

Video: Welke Datum Zal Pasen Zijn In

Video: Welke Datum Zal Pasen Zijn In
Video: Is TFSI een stuk stront? Een enorme gids voor zwakke punten en verbeteringen EA888 gen2. Ondertitels 2024, April
Anonim

Elk jaar kijken christenen over de hele wereld uit naar de belangrijkste kerkelijke feestdag - de opstanding van Christus, en elke keer valt deze gebeurtenis op een andere dag. Om de datum te berekenen, zijn hele methoden ontwikkeld, waardoor we weten welke datum Pasen zal zijn, niet alleen in 2015, maar ook in de komende decennia.

Pasen in 2015
Pasen in 2015

instructies:

Stap 1

De exacte dag van "de viering van alle vieringen", zoals Pasen in de orthodoxe traditie wordt genoemd, wordt berekend volgens de maankalender. De volle maan die zich het dichtst bij de lente-equinox bevindt, wordt als het startpunt beschouwd. De eerste zondag daarna zal een dag van grote vreugde zijn.

Stap 2

Aangezien de equinox op 20 of 21 maart valt, valt de datum van Pasen tussen 4 april en 8 mei. Het besluit om de viering te koppelen aan de zonne- en maancyclus werd in 325 genomen op het Eerste Oecumenische Concilie. Daarvoor werd de opstanding van Christus jaarlijks gevierd op 14 Nisan volgens de Joodse kalender.

Stap 3

Op deze datum vierden de oosterse kerken een feest ter herinnering aan het lijden van Christus aan het kruis, dat Pasen van het kruis werd genoemd, en de volgende dag - Pasen van de opstanding. Natuurlijk viel de gekoesterde datum niet altijd op een zondag, dus het feest werd vaak op doordeweekse dagen gevierd.

Stap 4

Om de jaarlijkse cyclus van diensten op de een of andere manier te stroomlijnen, hebben de bisschoppen nieuwe regels opgesteld voor het berekenen van Pasen, die gebaseerd zijn op de Juliaanse kalender. Zo realiseerden ze een eenmalig feest voor alle kerken.

Stap 5

In 2015 vieren we de verrijzenis van Christus op 12 april in een nieuwe stijl. In de afgelopen eeuw viel Pasen twee keer op deze dag: in 1931 en 1936. Dit aantal is gevonden volgens een formule die in de 4e eeuw is afgeleid. Het houdt rekening met vele factoren, waaronder: de viering op zondag, de datum van de lente-equinox en de eerste volle maan erna.

Stap 6

Een vereenvoudigde versie van de formule werd voorgesteld door de Duitse wiskundige K. Gauss. De hoofdberekening wordt uitgevoerd met behulp van de cijfers van het jaar, met behulp van de bewerking van de rest van de deling. Voor het gemak van de berekening worden wiskundige grootheden gebruikt, aangegeven met de letters a en b. Elke letter wordt als volgt berekend:

a = [(19 * [2015/19] + 15) / 30] = [(19 * 1 + 15) / 30] = 4.

Hier betekent de uitdrukking [2015/19] de rest van 2015 gedeeld door 19.

Dus de volle maan (2015) = 21 maart + a = 21 maart + 4 = 25 maart.

b = [(2 * [2015/4] + 4 * [2015/7] + 6 * 4 + 6) / 7] = 4.

(a + b) kleiner is dan 10, wat betekent dat Pasen wordt berekend met de formule (22 + a + b) maart Art. stijl. Als resultaat krijgen we 22 + 4 + 4 = 30 maart (oude stijl) of 12 april (oude stijl).

Als (a + b) meer dan 10 was, zou de volgende formule worden gebruikt: (a + b - 9) April Art. stijl.

Stap 7

De datum voor Katholiek Pasen wordt anders berekend, omdat Katholieken het Gregoriaanse, niet het Alexandrijnse Pasen gebruiken. Desondanks klinkt in 30% van de gevallen "Christus is verrezen", hoewel in verschillende talen, nog steeds gelijktijdig in orthodoxe en katholieke kerken.

Aanbevolen: