Welke Datum Is Pasen In Armenië

Inhoudsopgave:

Welke Datum Is Pasen In Armenië
Welke Datum Is Pasen In Armenië

Video: Welke Datum Is Pasen In Armenië

Video: Welke Datum Is Pasen In Armenië
Video: Vlog #6 - MIJN ERVARING IN ARMENIË, EN DE VERSCHILLEN TUSSEN ARMENIË EN NEDERLAND? 2024, April
Anonim

Heilig Pasen (Surb Zatik) wordt op grote schaal en genereus gevierd in Armenië. De naam van de feestdag betekent 'verlossing van kwelling', zoals Christus' verlossing van kwelling aan het kruis. Sinds de voorchristelijke periode personifieert het Armeense Pasen ook de dankbaarheid aan natuurlijke krachten voor het begin van de lente, wanneer alles rondom uit de winterslaap ontwaakt.

Welke datum is Pasen in Armenië
Welke datum is Pasen in Armenië

Net als Russisch-orthodox Pasen heeft Zatik geen duidelijke datum waarop het gevierd wordt, maar wordt het altijd gevierd in de lente na de equinox, op de zondag na de volle maan. De vakantie begint na een speciale inwijdingsrite van de vier kardinale punten - Andastan, die wordt gehouden aan de vooravond van Pasen in de kerk, op de avond van Stille Zaterdag.

Feestdag van de opstanding

Meer dan tweeduizend jaar sinds de geboorte van Jezus Christus hebben de wereld veranderd, maar het geloof is alleen maar sterker geworden dankzij de feestdag van de opstanding, waarvan de tradities van generatie op generatie worden doorgegeven. In de oudheid was elke jonge Armeense vrouw verplicht om een paassymbool te kunnen maken - het Utis-tat-beeldje, dat wordt beschouwd als de minnares van het huis en de keuken moet versieren, en ook moet bijdragen aan de opvoeding van kinderen in een nationale manier. Een andere pop uit Armeense legendes is Aklatiz, die het hele gezin geluk brengt. Het is versierd met uien en 49 stenen.

tradities

Met de goedkeuring van het christendom stopten de Armeniërs niet met het schilderen van eieren, wat een van de belangrijkste elementen is van de viering van Pasen. De eieren krijgen een kleur die de lente markeert en de zon is rood. Meestal werkt een vooraf bereide uienschil als een verf. Alleen op de stralende paasvakantie kunnen kinderen schaatsen en eieren breken, ook volwassenen doen met plezier mee.

Een van de meest ongewone paastradities komt ook uit Armenië: op Paasmorgen gingen vrouwen van middelbare leeftijd naar buiten en zegenden de bomen. In de oudheid waren de offers niet compleet: een haan of een lam werd de hele nacht gekookt en 's morgens voedden ze de armen.

Vis (kutap), die deze dag symboliseert, bonen-rijstcake, pilaf met gedroogde vruchten en bessen, tarwecakes, gekookt vlees (lam of haan), linzen- en choratansoep met uien, peper en knoflook worden traditioneel geserveerd aan tafel op Zatik evenals andere paasgerechten. Geen enkele tafel is compleet zonder de bladeren van de Spitak Bayjar-plant, omdat de oude Armeense legende zegt dat deze bladeren de Moeder van God dienden voor het inbakeren van Christus.

Groeten op de feestdag van de heldere opstanding onder Armeniërs verschilt niet veel van de Russische tradities. In Armenië zeggen ze tegen elkaar: "Christus is opgestaan uit de dood!", ontvangen als antwoord: "Gezegend is de opstanding van Christus!"

Aanbevolen: