Hoe Pasen Wordt Gevierd In Armenië

Inhoudsopgave:

Hoe Pasen Wordt Gevierd In Armenië
Hoe Pasen Wordt Gevierd In Armenië

Video: Hoe Pasen Wordt Gevierd In Armenië

Video: Hoe Pasen Wordt Gevierd In Armenië
Video: Третья Карабахская: как Армения переживает поражение | ТОК 2024, April
Anonim

In Armenië wordt Pasen "Zatik" genoemd. Vermoedelijk komt dit woord van het woord "azatutyun" - "vrijheid". Vrijheid van kwaad, dood, lijden, komend door de opstanding van Christus. Armenië heeft zijn eigen tradities om Pasen te vieren, gebaseerd op oude apostolische tradities en volksgebruiken.

Paas eieren
Paas eieren

Wanneer Pasen wordt gevierd in Armenië

Pasen wordt in Armenië gevierd volgens de Gregoriaanse kalender. Tijdens de vroegchristelijke periode was er veel controverse over wanneer Pasen gevierd moest worden. Op het oecumenische concilie in Nicea, dat plaatsvond in 325, besloten de kerkvaders: de opstanding van Christus te vieren op de zondag na de eerste volle maan volgend op de dag van de lente-equinox.

Volgens deze instructie begon de Armeens-Apostolische Kerk Pasen te vieren van 21 maart tot 26 april. Traditioneel begint de paasweek op Palmzondag. Deze feestdag wordt in Armenië Tsaghkazard genoemd - "versierd met bloemen", en is opgedragen aan kinderen, ter nagedachtenis aan de kleintjes die Jezus Christus ontmoetten toen hij Jeruzalem binnenkwam.

Interieurdecoratie

Volgens oude tradities maken de Armeniërs vóór het begin van de vasten stropoppen - de gastvrouw van de keuken, grootmoeder Utis en grootvader Paz. Grootvader Paz heeft 49 draden in zijn handen, aan elk waarvan een kiezelsteen is vastgemaakt. Elke dag maken de bewoners van het huis draad voor draad los, waarbij ze de dagen tellen vanaf de eerste dag van de vasten tot Pasen.

Naast Utisa en Paz maken de Armeniërs nog een pop die symbool staat voor geluk en mannelijkheid - Aklatis. Het wordt op de eerste dag van de Grote Vasten in het huis geplaatst en aan de vooravond van Pasen aan een paasboom gehangen. Deze boom is, naast poppen, versierd met geborduurde paaseieren. Na Pasen wordt Aklatis door vrouwen meegenomen en verbrand of in het water gegooid.

Keuken en feesttradities

Net als andere christenen schilderen Armeniërs kippeneieren rood voor Pasen. Naast gekleurde eieren worden pilaf en andere nationale gerechten geserveerd op de paastafel in Armenië: akhar, auik, kutap. Kutap zijn bonen gebakken in deeg, auik zijn witte bloemcakes. Ahar is een vleesgerecht gemaakt van een haan of lam.

Om vijf uur 's avonds van Grote Zaterdag vindt de Andastan-ritus plaats - de verlichting van alle vier de windstreken. Aan het einde van de ceremonie begint het feest. In de nacht van zaterdag op zondag gaan Armeniërs naar de kerk om de paasdienst bij te wonen en bij zonsopgang traditioneel eten te heiligen.

In Armenië is het gebruikelijk om Pasen luidruchtig en vrolijk te vieren. Verheugd in de heldere Opstanding, drinken mensen veel, eten, luisteren naar muziek, zingen liedjes en dansen. Tijdens de wedstrijd breken ze gekleurde eieren, nemen ze deel aan buitenspellen, maken ze vreugdevuren en organiseren ze paardensportwedstrijden. Kortom, ze doen er alles aan om Christus te verheerlijken en aan de wereld te verkondigen over zijn opstanding. Op deze dag begroeten mensen elkaar met uitroepen: "Gezegend is de opstanding van Christus!"

Aanbevolen: