Waarom Pasen Elk Jaar Op Verschillende Tijdstippen Wordt Gevierd

Inhoudsopgave:

Waarom Pasen Elk Jaar Op Verschillende Tijdstippen Wordt Gevierd
Waarom Pasen Elk Jaar Op Verschillende Tijdstippen Wordt Gevierd

Video: Waarom Pasen Elk Jaar Op Verschillende Tijdstippen Wordt Gevierd

Video: Waarom Pasen Elk Jaar Op Verschillende Tijdstippen Wordt Gevierd
Video: 📱 ЧТО ПРОИСХОДИТ В ЕГО ЖИЗНИ. ЧТО ОН ГОВРОИТ О ВАС. Гадание онлайн. Таро. 2024, April
Anonim

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag waar miljoenen gelovigen elk jaar op wachten, niet alleen in Rusland, maar over de hele wereld. Dit woord vertaald uit het Grieks betekent "verlossing" en dient onveranderlijk als een herinnering dat Christus is opgestaan, nadat hij al het lijden voor de mensheid heeft doorstaan.

Tijd om Pasen te vieren
Tijd om Pasen te vieren

Pasen wordt meestal in de lente gevierd op een van de zondagen. Waarom kan deze geweldige feestdag elk jaar op verschillende tijdstippen worden gevierd?

Joods en christelijk Pasen

Aanvankelijk was de viering van het christelijke Pascha nauw verbonden met de datum van de viering van het Judese Pascha. Het werd niet gevierd volgens de zonnekalender, maar volgens de Hebreeuwse maankalender.

De essentie van het Pascha is dat het is gewijd aan de wonderbaarlijke bevrijding van de Joden uit de Egyptische slavernij. Deze gebeurtenis vond plaats in het midden van de 13e eeuw voor Christus. Het wordt beschreven in het tweede boek van de Bijbel - Exodus.

Het boek zegt dat de Heer de Israëlieten waarschuwde voor de op handen zijnde redding en hun aankondigde dat de volgende nacht elke Egyptische familie hun eerstgeborene zou verliezen, omdat alleen een dergelijke straf de Egyptenaren zou dwingen de Joden uit de slavernij te bevrijden. En zodat deze straf de Joden zelf niet zou treffen, was het noodzakelijk om de deuren van hun huizen te zalven met het bloed van een lam (lam) dat de dag ervoor was geslacht. Zijn bloed zal de Joodse eerstgeborenen redden van de dood en hen bevrijden van slavernij. En zo gebeurde het. Sindsdien wordt elk jaar het Joodse Pesach gevierd en wordt een Pesachlam geslacht ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis.

Dit lam is een type van Jezus Christus, die de Verlosser van de wereld was, gekruisigd aan het kruis voor de zonden van de mensheid. Het evangelie zegt: “Christus is het Lam van God, Die de zonde van de wereld wegneemt, Zijn kostbaar Bloed, vergoten op Golgotha, reinigt ons van alle zonde. En zijn kruisiging direct op de dag van het Joodse Pesach is geenszins toevallig."

Dit gebeurde op de dag van de volle maan, na de lente-equinox, op de 14e Nisan volgens de Hebreeuwse kalender. En Jezus stond weer op op de derde dag na de kruisiging, die we de opstanding noemen. Dit is de reden waarom de data van de viering van het Joodse en Christelijke Pascha zo met elkaar verbonden zijn.

Tijdens de eerste drie eeuwen van de christelijke geschiedenis waren er twee data voor de viering van Pasen tegelijk. Sommigen vierden het op de 14e van Nisan, samen met de Joden, als een symbool van de herinnering aan Christus' kruisiging en zijn dood, terwijl anderen, die de meerderheid bleken te zijn, op de allereerste zondag na de 14e van Nisan, als een symbool van de opstanding van Christus uit de dood.

De definitieve beslissing over de datum van de viering van Pasen werd in 325 genomen op het eerste Oecumenische Concilie. Er werd besloten: "… om het Pascha te vieren, na het Joodse Pesach, op de eerste zondag na de volle maan, die precies op de dag van de lente-equinox of onmiddellijk daarna zal zijn, maar niet eerder dan de lente-equinox."

Juliaanse en Gregoriaanse kalender

Dus vanaf 325 na Christus begonnen christenen over de hele wereld op dezelfde dag Pasen en andere christelijke feestdagen te vieren.

Na de splitsing van de christelijke kerk in 1054 verscheen echter de zogenaamde rooms-katholieke kerk. Aanvankelijk bleef de feestdagenkalender hetzelfde, maar in 1582 introduceerde paus Gregorius de 13e de Gregoriaanse kalender, wat een nieuwe chronologie betekent. Deze kalender werd vanuit het oogpunt van astronomie als nauwkeuriger beschouwd, omdat deze nu in de meeste landen van de wereld wordt gebruikt.

En de Russisch-orthodoxe kerk gebruikt tot op de dag van vandaag de oude Juliaanse kalender (die in de volksmond nog steeds de orthodoxe wordt genoemd), aangezien Jezus Christus leefde in de tijd dat de Juliaanse kalender van kracht was.

Op basis van deze kalender gaat het Pascha dat in het evangelie wordt beschreven, in chronologie, onmiddellijk na het Joodse Pascha. In de Gregoriaanse kalender wordt aangenomen dat het katholieke Pasen niet alleen kan samenvallen met het joodse, maar ook iets eerder kan zijn.

Zo valt orthodox Pasen soms samen met katholiek, en soms is er een vrij groot verschil in aantallen.

Het is ook vermeldenswaard dat de Gregoriaanse kalender zeker nauwkeuriger is, maar eeuwenlang is het gezegende vuur neergedaald in Bethlehem op de dag van Pasen volgens de Juliaanse (orthodoxe) kalender.

Aanbevolen: