Ter Ere Waarvan De Feestdag 23 Februari Is

Inhoudsopgave:

Ter Ere Waarvan De Feestdag 23 Februari Is
Ter Ere Waarvan De Feestdag 23 Februari Is

Video: Ter Ere Waarvan De Feestdag 23 Februari Is

Video: Ter Ere Waarvan De Feestdag 23 Februari Is
Video: Значки СССР. Коллекция - Юный Фалерист | Icons of the USSR. Collection-faleristics 2024, Mei
Anonim

Op 23 februari wordt al bijna een eeuw lang de Dag van de Verdediger van het Vaderland gevierd - een feestdag van moedige en sterke mannen, toekomstige en echte verdedigers van het thuisland. Er is meer dan één standpunt over welke gebeurtenissen de basis vormen voor de viering ervan.

Ter ere waarvan de feestdag 23 februari is
Ter ere waarvan de feestdag 23 februari is

Het begin van de mannenvakantie

Het begin van 23 februari als feestdag is al sinds 1918 aan de gang. Tijdens deze periode werd een nieuw land gevormd. Ook de politieke situatie in de wereld was gespannen. De Eerste Wereldoorlog putte het Russische volk uit en putte het uit, vooral de soldaten en matrozen. Er was geen leger als zodanig. In dit verband vaardigde Lenin, die aan de macht was, eind januari - begin februari 1918 een decreet uit over de oprichting van het Rode Leger en de Rode Vloot. Ze accepteerden voornamelijk mannen van arbeiders- en boerenafkomst, en in het algemeen iedereen die dat wilde.

Tegelijkertijd beginnen Duitse troepen actieve militaire operaties in de Baltische staten en veroveren Minsk. Hun doel is Petrograd. Het gecreëerde leger en de marine voeren actieve vijandelijkheden, maar de hoofdstad geeft zich niet over.

Als we het echter rechtstreeks over 23 februari hebben, waren er volgens de verzekeringen van historici op deze dag geen felle vijandelijkheden en behaalde het Rode Leger geen verpletterende overwinningen. Daarom is het niet erg duidelijk waarom deze februaridag werd gekozen om de mannelijke bevolking te eren. Er is informatie dat er op 23 februari 1918 veldslagen waren in de buurt van Narva en Pskov en dat Sovjettroepen een overwinning behaalden. Dit is echter op geen enkele manier gedocumenteerd.

Door de moeilijke situatie in het land, bemoeilijkt door de burgeroorlog, werd de Dag van het Rode Leger en de Marine enigszins vergeten. In 1922 werd de viering echter hervat en op 23 februari werd het onofficieel de Dag van het Rode Geschenk genoemd. Mensen verzamelden en brachten geschenken voor soldaten en matrozen, hielpen een hard nodig leger. Daarom is het vaak mogelijk om 1922 te vinden als het jaar van de vorming van het Rode Leger van Arbeiders en Boeren. Trotski werd beschouwd als een actieve promotor van de vakantie van het Rode Leger en de Marine.

Een dubbelzinnige vakantie

Moderne historici geloven dat de mythe van de legendarische overwinningen van Russische soldaten op de Duitsers in 1918 door Stalin werd uitgevonden in 1938. Dit is gemakkelijk te verklaren door zijn verlangen om het moreel van soldaten te verhogen en patriottisme te wekken aan de vooravond van de naderende oorlog.

Deze feestdag is vooral belangrijk omdat het het begin markeerde van de vorming van een regulier leger ter ondersteuning van de gevechtscapaciteit van het land, wat werd aangetoond in de Grote Patriottische Oorlog. Het werd verschillende keren hernoemd. Na de oorlog, in 1946, werd 23 februari al gevierd als de Dag van het Sovjetleger en de Sovjetmarine. Tegenwoordig is deze feestdag geliefd en geëerd onder de Russen. Sinds 2002 is het een vrije dag.

Aanbevolen: