1 Mei - De Feestdag Van Lente En Arbeid: De Geschiedenis Van De Feestdag

Inhoudsopgave:

1 Mei - De Feestdag Van Lente En Arbeid: De Geschiedenis Van De Feestdag
1 Mei - De Feestdag Van Lente En Arbeid: De Geschiedenis Van De Feestdag

Video: 1 Mei - De Feestdag Van Lente En Arbeid: De Geschiedenis Van De Feestdag

Video: 1 Mei - De Feestdag Van Lente En Arbeid: De Geschiedenis Van De Feestdag
Video: De geschiedenis van 1 mei, van wie is de Dag van de Arbeid? | Terzake 2024, April
Anonim

1 mei is de beroemde "Dag van de lente en arbeid", die niet alleen in Rusland wordt gevierd, maar ook in Wit-Rusland, Oekraïne, Kirgizië, China en Pakistan. In een aantal landen wordt het gewoon "Dag van de Arbeid" genoemd.

1 mei - de feestdag van Lente en Arbeid: de geschiedenis van de feestdag
1 mei - de feestdag van Lente en Arbeid: de geschiedenis van de feestdag

Hoe is de vakantie tot stand gekomen?

De meeste inwoners van Rusland associëren de feestdag van 1 mei met het communistische tijdperk. Maar hij verscheen veel eerder, terwijl hij niets met het communisme te maken had.

Als je je de heidense tradities herinnert, dan kun je daar een vermelding vinden van het feit dat de maand mei werd genoemd ter ere van de godin van de vruchtbaarheid en het land van Maya. Oude mensen vierden de eerste dag van mei na het omploegen van het land, het voorbereiden voor het zaaien en planten. Zo brachten ze hulde aan de godin, zodat het land vruchtbaar was, de oogst genereus was en de arbeid niet verspild werd.

Beeld
Beeld

De traditie is ontstaan in het oude Rome, van daaruit werd het wijdverbreid in de buurlanden. Maar met de komst van het christendom begonnen heidense vieringen te vervagen, werden actief verdrongen door de kerk en vergeten.

De May Day-vakantie kreeg zijn tweede geboorte in 1886, toen socialistische en communistische organisaties in de VS en Canada stakingen, bijeenkomsten en demonstraties organiseerden. De politie verspreidde de demonstranten actief, er waren zelfs dodelijke gevallen. Hierna volgde een golf van massale protesten tegen de willekeur van de autoriteiten. Er werd zelfs een bom tot ontploffing gebracht, waarbij 8 politieagenten om het leven kwamen.

Beeld
Beeld

De aanstichters werden gearresteerd en ter dood veroordeeld. Maar hun offer was niet tevergeefs, het was na deze demonstraties dat op 1 mei jaarlijks demonstraties van arbeiders in landen over de hele wereld werden gehouden, en de feestdag werd de 'Werelddag van de arbeiderssolidariteit' genoemd.

Meidag in Rusland

Russische arbeiders besloten niet opzij te gaan, ze begonnen ook actief hun rechten te verdedigen. Voor de eerste keer werd 1 mei gevierd in 1890, het jaar daarop waren er in St. Petersburg op deze dag illegale bijeenkomsten van arbeidersorganisaties, genaamd "May Day". Al snel kreeg de 1 mei-vakantie een politiek karakter. Om illegale bijeenkomsten voor de autoriteiten te verbergen, begonnen arbeiders ze te vermommen als wandeltochten, openluchtrecreatie en andere festiviteiten.

In 1912 woonden 400 duizend vertegenwoordigers van de arbeidersklasse de meibijeenkomst bij, en in 1917 overschreed dit aantal enkele miljoenen. Het was dit jaar dat het proletariaat in alle steden van het land de straat op ging met de leuzen "Alle macht aan de Sovjets", "Weg met de kapitalistische ministers". Na de Oktoberrevolutie van 1917 werd de feestdag officieel en kreeg de naam: "Internationale Dag". Maar al snel werd het omgedoopt tot "Internationale Dag van de Arbeid - May Day".

Op 1 mei begon de USSR op zeer grote schaal te vieren, de vakantie werd officieel tot een vrije dag gemaakt. Op deze dag werden demonstraties van arbeiderscollectieven en militaire parades gehouden. Kolommen van arbeiders marcheerden door de centrale straten van steden en dorpen onder begeleiding van marsen of liederen gewijd aan arbeid en vakanties. Omroepers scandeerden politieke leuzen in luidsprekers, regeringsleiders spraken vanaf de tribunes.

De belangrijkste demonstratie van het land, die plaatsvond op het Rode Plein in Moskou, werd uitgezonden op de centrale zenders. Op 2 mei ging iedereen in koor het platteland in, dit heette al "May Day", maar er was geen politieke connotatie.

In 1990 was er een zeer beroemde parade gewijd aan deze feestdag. De inwoners van het land herinnerden zich hem vanwege het feit dat de anti-regeringsleuzen die tijdens de demonstratie werden geroepen in de lucht waren. De uitzending werd twee keer onderbroken. De tv-mensen waren bang dat dergelijke informatie in de lucht was, maar kregen het bevel de uitzending weer te hervatten.

Het hele land zag dat Gorbatsjov het podium moest verlaten vanwege het protest van de mensen die zich om haar heen hadden verzameld. Oppositiekrachten liepen voorop bij de demonstranten.

In 1992 werd de feestdag omgedoopt tot "Spring and Labor Day".

moderne tradities

Na de ineenstorting van de USSR ging de traditie van feestelijke demonstraties verloren. Maar mensen waren blij om een lang geliefde vakantie te vieren, en 1 en 2 mei bleven vrije dagen op de kalender. De politieke feestdag is eenvoudigweg een nationale feestdag geworden en de attributen in de vorm van ballonnen en rode vlaggen zijn bewaard gebleven.

Momenteel wordt 1 mei de "Vakantie van Lente en Arbeid" genoemd. Deze naam combineert de gebruiken van oude voorouders en sociale oriëntatie. Veel inwoners van Rusland brengen deze dag door in de natuur, op hun percelen in de achtertuin, terwijl ze een moestuin voorbereiden om te planten.

May Day-parades hebben ook overleefd, maar nu worden ze bijgewoond door vakbondsorganisaties die met slogans komen die oproepen tot sociale rechtvaardigheid.

Officieel wordt 1 mei gevierd in 84 landen van de wereld. Overal zijn er interessante, ongebruikelijke vakantietradities. In Duitsland, Tsjechië en Zwitserland planten jongeren bijvoorbeeld op deze lentedag een boom onder het raam van hun geliefde meisje. Op 1 mei verkleden Duitsers zich in klederdracht, zingen, dansen en houden kermissen.

In Engeland gaan op 1 mei kinderen van deur tot deur en verkopen bloemen, ze gooien de ontvangen munten in de put van verlangens. De Fransen wijden deze dag aan de Maagd Maria. Op 1 mei worden in Frankrijk festivals gehouden waaraan jonge meisjes deelnemen. En om het jaar succesvol te laten verlopen, drinken de Fransen op deze voorjaarsvakantie 's ochtends een glas melk.

Natuurlijk wordt de 1 mei-vakantie nu op kleinere schaal gehouden en heeft het geen politiek karakter meer. Maar de slogan “Vrede! Werk! Kunnen! het is gebleven sinds de Sovjettijd, verliest zijn relevantie niet en klinkt in alle felicitaties.

Aanbevolen: