Navruz Is Een Feestdag Van De Lente

Inhoudsopgave:

Navruz Is Een Feestdag Van De Lente
Navruz Is Een Feestdag Van De Lente

Video: Navruz Is Een Feestdag Van De Lente

Video: Navruz Is Een Feestdag Van De Lente
Video: Темур РАҲИМОВ vs Шоҳруххон БАХТИЁРОВ (UZB), +90кг, Нимниҳоӣ, Ҷоми Президенти Ҷумҳурии Тоҷикистон 2024, April
Anonim

Navruz Bayram is een oude islamitische feestdag. De datum van zijn bezit is de eenentwintigste maart, wanneer de lengte van de dag gelijk is aan de nacht, en deze dan geleidelijk inhaalt. De lente komt eindelijk tot zijn recht. Het begin van de veldoogst, dat is de zorg en hoop van boeren.

Navruz is een feestdag van de lente
Navruz is een feestdag van de lente

instructies:

Stap 1

Elke natie heeft zijn eigen gebruiken en tradities. Maar het meest opvallende voor iedereen is de oudejaarsavond. De volkeren van verschillende landen vieren het begin van het jaar op verschillende data. In de moslimlanden van Azië begint de viering op 21 maart, de dag van de lente-equinox, wanneer het veldwerk begint. De natuur ontwaakt uit de winterslaap. Er verschijnen knoppen aan de bomen, bloemen bloeien en dieren en mensen verheugen zich in het begin van zonnige dagen. De feestdag heet Navruz, wat Nieuwjaar betekent in het Farsi. Al in drie millennia voor Christus was Navruz een van de belangrijkste feestdagen van de bevolking.

Beeld
Beeld

Stap 2

Tijdens de feestdag worden er veel heerlijke nationale gerechten bereid. Het hoofdgerecht van de feesttafel is lente-sumalak. Dit gerecht moet je van tevoren klaarmaken. Zeven dagen voor Navruz worden tarwekorrels geweekt in een bassin om te ontkiemen. Aan de spruiten kun je voorspellen wat de oogst dit jaar zal zijn. Als de scheuten lang zijn, zal de oogst goed zijn. Taarten "kok-samsa" worden gebakken, gevuld met klaver, spinazie, herderstas, quinoa, munt. Als toetje wordt nishalda geserveerd - dit zijn opgeklopte eiwitten met suiker, waaraan geurige kruidenwortels zijn toegevoegd. Er moeten zeven namen van producten op tafel liggen die beginnen met de Perzische letter Sin: appels, verse kruiden, sumulak, duindoornbessen, azijn, knoflook, sumak. En zeven producten die beginnen met de letter Shin: snoep, honing, wijn, siroop, rijst, suiker, melk.

Beeld
Beeld

Stap 3

In Navruz worden veel evenementen gehouden met optredens van artiesten, volkskunstgroepen. De prestaties van boogschutters, sterke mannen-batyrs zijn prachtig. Sterke mannen treden op met nationaal worstelen, strijden in gewichtheffen, touwtrekken. Er worden hanen- en hondengevechten georganiseerd. Tentoonstellingen van folkloristische ambachtslieden zijn fascinerend voor het oog. Geen gast gaat naar huis zonder mooie souvenirs. Het werk toont de plots van het volksleven.

Beeld
Beeld

Stap 4

Het is gebruikelijk om de eerste dag van Navruz met het gezin te vieren. Op feestdagen bezoeken ze familieleden, kennissen, geven cadeaus en doen liefdadigheidswerk. Ze planten fruitbomen, betalen schulden af, sluiten vrede met vijanden, lanceren duiven, springen over een vuur. Tegenwoordig bezoeken moslims heilige plaatsen en moskeeën.

Aanbevolen: