Hoe Het Nieuwe Jaar Wordt Gevierd In Verschillende Landen Van De Wereld

Hoe Het Nieuwe Jaar Wordt Gevierd In Verschillende Landen Van De Wereld
Hoe Het Nieuwe Jaar Wordt Gevierd In Verschillende Landen Van De Wereld

Video: Hoe Het Nieuwe Jaar Wordt Gevierd In Verschillende Landen Van De Wereld

Video: Hoe Het Nieuwe Jaar Wordt Gevierd In Verschillende Landen Van De Wereld
Video: DE GROTE SNEEUW VAN NIEUWJAAR! ATV SKIDS 2024, April
Anonim

Nieuwjaar is een van de gelukkigste feestdagen. Mensen willen geloven dat op oudejaarsavond de wereld een kans krijgt op vernieuwing, dat een beter leven begint. Oudejaarsgebruiken van verschillende landen zijn niet alleen leuk, maar ook pogingen om de toekomst te achterhalen of zelfs te beïnvloeden.

Hoe het nieuwe jaar wordt gevierd in verschillende landen van de wereld
Hoe het nieuwe jaar wordt gevierd in verschillende landen van de wereld

"Als je het nieuwe jaar viert, zo besteed je het ook" - dit principe is onderworpen aan de nieuwjaarstradities van alle naties. Niemand wil het komende jaar verhongeren, dus een overvloedige tafel is vereist, maar elk land heeft zijn eigen nieuwjaarstraktatie. In Engeland koken ze bijvoorbeeld een kalkoen met kastanjes, en in Hongarije wordt aangenomen dat je geen vogel kunt eten voor het nieuwe jaar - het geluk zal wegvliegen.

Nieuwjaarstaarten die in Roemenië worden gebakken, zijn niet alleen een traktatie, maar ook een manier om de toekomst te voorspellen: er worden waarzeggerijbriefjes of munten, ringen en andere kleine voorwerpen in gebakken.

De vakantie is niet alleen gewijd aan het ontmoeten van het komende jaar, maar ook aan het afscheid van het oude. In Colombia is het oude jaar een van de hoofdpersonen op het carnaval. Hij loopt op stelten tussen de feestelijke menigte en amuseert kinderen met grappige verhalen.

Als teken van afscheid nemen van het verleden worden in Italië oude dingen door de ramen op straat gegooid, zelfs meubels, in Cuba en Peru wordt water gegoten en in Argentinië gooien medewerkers van verschillende kantoren oude papieren weg. Er is een geval bekend waarbij medewerkers van één krant zo geamuseerd waren dat ze het hele archief uit het raam gooiden. In Nepal worden oude spullen niet weggegooid, maar verbrand.

In China, Vietnam, Korea, Singapore, Mongolië wordt het nieuwe jaar gevierd op de eerste nieuwe maan na 21 januari, in Afghanistan, Iran en Pakistan - in de nacht van 22 maart op 7 oktober - in Indonesië en 18 november - in Jemen.

Om het komende jaar gelukkig te zijn, moet je boze geesten verdrijven. In Engeland wordt hiervoor gebeld, in Hongarije fluiten ze, in Panama gaan sirenes en autoclaxons aan, in Iran schieten ze met geweren, in Japan lachen ze, in China slaan ze op de gong, steken ze lantaarns aan en regelen ze vuurwerk.

Als Kerstmis een christelijke feestdag is, dan doet Nieuwjaar denken aan de oude heidense gebruiken. In Brazilië gaan mensen die in de buurt van de oceaan wonen naar de kust om de godin van de zee, Yemanja, te aanbidden. Tegelijkertijd trekken ze witte kleren aan en versieren ze zichzelf met bloemen, afhankelijk van welk verzoek ze van plan zijn zich tot de godin te wenden. Iedereen die om gezondheid vraagt, kiest roze bloemen, liefde - rood, rijkdom - goud. Kaarsen, bloemen, spiegels en andere offers worden in boten gedaan, die de oceaan in mogen.

Voor sommige mensen valt de nieuwjaarsvakantie samen met het regenseizoen: in Laos - tot het begin op 14 april en in Ethiopië - tot het einde op 11 september.

Nieuwjaar is ook een tijd om verantwoordelijk te zijn voor je daden in het oude jaar. Indonesiërs vragen elkaar om vergiffenis om het volgende jaar met een zuiver geweten in te gaan. In Vietnam wordt aangenomen dat in deze tijd de goden van het huis naar de hemel gaan om te vertellen hoe hun afdelingen gedurende het jaar leefden. De Vietnamezen kopen levende karpers en laten die uit in rivieren zodat de goden deze vissen als transportmiddel kunnen gebruiken.

En natuurlijk is het nieuwe jaar een tijd van goede wensen en hoop voor de toekomst. Bulgaren wensen elkaar geluk, licht slaand met harde - kornoeljestokjes, versierd met rode draden en munten. In Laos wordt water over elkaar heen gegoten om droogte te voorkomen. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om voor het komende jaar taken voor jezelf te bedenken en op te schrijven: stoppen met roken, minder geld uitgeven, etc. en na een jaar maken ze een stripverhaal waarin ze samenvatten en nieuwe taken schrijven.

Aanbevolen: