Wat Betekent Elke Dag Van Maslenitsa?

Wat Betekent Elke Dag Van Maslenitsa?
Wat Betekent Elke Dag Van Maslenitsa?

Video: Wat Betekent Elke Dag Van Maslenitsa?

Video: Wat Betekent Elke Dag Van Maslenitsa?
Video: Het tekort van het teveel | Lezing door psychiater Damiaan Denys 2024, April
Anonim

Pannenkoekenweek duurt zeven dagen. Het is gebruikelijk om elke dag op zijn eigen manier te vieren, omdat het bepaalde tradities symboliseert.

Brede Vastenavond
Brede Vastenavond

Er is een overtuiging dat degenen die Maslenitsa niet waardig ontmoeten, het hele jaar ongelukkig en bevroren zullen leven. Daarom is de brede Maslenitsa een van de gelukkigste en langste vakanties van het jaar. De festiviteiten duren tenslotte een hele week en elke dag van de viering wordt geassocieerd met bepaalde tradities en betekent een soort evenement.

Maandag is "vergadering". Op de eerste dag van de vakantie ontmoetten we Maslenitsa met onze verloofde. Het waren grote opgezette dieren van stro, gekleed in mooie kostuums. Ze werden op een slee door het dorp vervoerd, en vervolgens op de meest eervolle plaats gezeten en getrakteerd op pannenkoeken. Nu is het gebruikelijk om op maandag pannenkoeken te bakken en familieleden uit te nodigen voor een bezoek.

Dinsdag is "spelen". Op deze dag werden vrolijke festiviteiten en luidruchtige rondedansen gehouden rond de beeltenis van Maslenitsa. Jonge jongens nodigden meisjes uit om van glijbanen te rijden en pannenkoeken te bezoeken. Er waren optredens op straat, alle mensen probeerden zich in heldere kostuums te kleden.

Woensdag - "fijnproevers". De beurzen blijven in een stroomversnelling komen en de festiviteiten worden steeds breder. De derde dag van de week is de meest bevredigende, omdat je zoveel kunt eten als je hartje begeert. Elke familie probeerde de tafel te dekken met allerlei lekkers. In de moderne wereld zou de schoonmoeder op deze dag haar schoonzoon "voor pannenkoeken" moeten uitnodigen.

Donderdag - "brede feestvreugde" of "pauze". Deze dag is de leukste dag van de vastenavond. Een van mijn favoriete bezigheden was om de kar in brand te steken en hem van de helling in het ravijn te laten zakken. Er werden vaak vuistgevechten gehouden en de dappersten vochten met de beer. 's Avonds verzamelden de mummers eten en zingen.

Vrijdag - "schoonmoederavond". Op deze dag werd een breed scala aan rituelen en waarzeggerij uitgevoerd om verliefde koppels bij elkaar te brengen en bruiloften te versnellen. Degenen die nog geen koppel hadden gekozen, hadden hulp nodig om haar te vinden. Het is gebruikelijk dat de schoonzoon op deze dag gastvrijheid toont en de schoonmoeder bij hem uitnodigt "voor pannenkoeken".

Zaterdag - "schoonzusbijeenkomsten". Deze dag was de meest familiedag van de Maslenitsa-week. De jonge vrouw moest de zussen van haar man (schoonzus) uitnodigen om op bezoek te komen, ze geschenken aan te bieden en ze te verwennen met lekkers. Natuurlijk kwamen niet alleen de schoonzus op bezoek, maar alle familieleden.

Zondag is "vergevingszondag" of "zoenen". Op de laatste dag van Maslenitsa ging iedereen naar huis, kuste elkaar als ze elkaar ontmoetten en vroeg elkaar om vergeving. Vergeving werd niet alleen gevraagd van familieleden, maar ook van buren en zelfs van het hele dorp. De vergevingsgezinde moest de zin zeggen: "God zal vergeven." Dus mensen bevrijdden hun ziel van alle zonden voor de Grote Vasten. Het hoogtepunt van deze dag en de hele Maslenitsa-week was het verbranden van een strooien beeltenis van Maslenitsa. En de resterende as moest over de velden worden uitgestrooid om het jaar vruchtbaar en vruchtbaar te maken. Dus in Rusland zagen ze de winter uit en ontmoetten ze de langverwachte lente.

Aanbevolen: