Promenade - Wat Is Het?

Inhoudsopgave:

Promenade - Wat Is Het?
Promenade - Wat Is Het?

Video: Promenade - Wat Is Het?

Video: Promenade - Wat Is Het?
Video: (Zomer) Promenade - Tijl Beckand 2024, Mei
Anonim

In het begin van de 19e eeuw was het in de Russische high society erg in de mode om vreemde talen te spreken. Zo probeerden de edelen in de ogen van het gewone volk op te staan. Dit is hoe het woord "promenade" de Russische toespraak binnenkwam.

Promenade - wat is het?
Promenade - wat is het?

De betekenis van het woord "promenade"

Het woord "promenade" is nogal achterhaald en heeft Franse roots. Vertaald uit het Frans betekent "promenade" "lopen".

Zo werd dit woord in de 19e eeuw een gemakkelijke imposante wandeling genoemd. Op dit moment wordt het woord in deze zin vaker gebruikt als ironie of grap dan serieus.

Dit woord is tegenwoordig echter vrij wijdverbreid gebruikt. Nu, vooral in het buitenland, zie je in toeristische brochures de uitdrukking "Je zult een aangename dagelijkse wandeling hebben." In dit geval betekent het woord "promenade" een wandeling van het hotel naar het strand en terug. In deze context draagt het woord geen enkele ironie. Bovendien wordt het veel gebruikt in de toeristische sector.

Naast dit alles heeft het woord veel met dansen te maken, namelijk quadrille. Deze dans kwam ooit van het gewone volk en won al snel de harten van de adel. De dans bestond in de regel uit verschillende figuren, waarvan er één de promenade werd genoemd. Dit cijfer geeft de gezamenlijke stappen van de partner en de partner weer, naar links gedraaid ten opzichte van de partner. In sommige dansen werden de "open promenade" en de "gesloten promenade" onderscheiden. Ze verschilden alleen in de posities van de partnerstop.

Maar al aan het einde van de 19e eeuw kreeg het woord een betekenis die niets te maken had met dansen of lopen. Dit woord begon een licht diner in een restaurant of café te worden genoemd. In de regel was het een eenvoudig theekransje of een lichte snack.

Dit is echter niet alle betekenissen van het woord "promenade". Heel vaak is het woord in veel recepten te vinden. Het woord staat voor gefrituurde wortelen met uien, die vervolgens op hoog vuur met azijn werden gemarineerd. Dit gerecht wordt vaak gebruikt bij het marineren van kip- of lamsspiesjes om het gerecht voldoende sappig te maken. Maar het blijkt dat het eenvoudig wordt verward met het woord "marinade".

Gebruik in context

Het woord "promenade" heeft een groot aantal betekenissen, dus de betekenis ervan in een bepaalde zin hangt af van de context. Heel vaak is het te zien in zinnen als:

"De jonge dames zullen naar de tuin gaan en de jonge dames zullen de promenade gaan doen."

"Paar dansers gaan door de zaal van de ene deur naar de andere, en de beste man gaat kapot -" Promenade! Mijnheer, de boulevard!"

"Ze gingen een promenade doen bij een van de nabijgelegen restaurants."

Aanbevolen: