Hoe Pasen Wordt Gevierd In Georgië

Inhoudsopgave:

Hoe Pasen Wordt Gevierd In Georgië
Hoe Pasen Wordt Gevierd In Georgië

Video: Hoe Pasen Wordt Gevierd In Georgië

Video: Hoe Pasen Wordt Gevierd In Georgië
Video: DE GROTE SNEEUW VAN NIEUWJAAR! ATV SKIDS 2024, Maart
Anonim

Paastradities in Georgië zijn vergelijkbaar met de gebruiken van andere volkeren die het orthodoxe geloof belijden. Er zijn echter enkele verschillen die een speciale smaak aan de vakantie toevoegen. Pasen in het moderne Georgië combineert klassieke kerkrituelen en oude volksvermaak.

Pasen in Georgië
Pasen in Georgië

De viering van Helder Pasen in Georgië vindt gelijktijdig plaats met de hele orthodoxe wereld. Traditioneel begint de vakantie op Goede Vrijdag en duurt tot dinsdag van de volgende week. Dagen van Witte Donderdag tot en met Maandag van Heldere Week inclusief in Georgië hebben de status van feestdagen en zijn vrije dagen.

Pasen in de kerk vieren in Georgië

Het feest van de opstanding van Christus (Georgische Akhdgoma) wordt in Georgië met speciale plechtigheid gevierd. De Passieweek (Paasweek) is gereserveerd voor gebeden en vasten; op deze dagen wonen gelovige christenen de officiële kerkdiensten bij. Aan de vooravond van Witte Donderdag wordt in sommige regio's van het land nog steeds het oude ritueel "reinigen door vuur" uitgevoerd. Laat op woensdagavond worden vuren aangestoken en over het vuur gesprongen, waardoor ze zichzelf "reinigen" van de zonden die zich in de loop van het jaar hebben opgehoopt. De traditie, ontstaan in de voorchristelijke tijd, ging harmonieus samen met de orthodoxie en kreeg een verheven betekenis.

Goede Vrijdag in Georgië wordt beschouwd als de meest treurige dag van het jaar. Christenen onthouden zich de hele dag van eten en werken en brengen al hun vrije tijd door in kerken. Aan het einde van het begrafenisritueel van de Heilige Lijkwade beginnen parochianen met de voorbereidingen voor de vieringen: ze beschilderen eieren en bakken kwark met Pasen.

Vroeg in de ochtend op Stille Zaterdag wordt de Lijkwade om de kerk heen gewikkeld, waarna deze in het midden van de tempel wordt geplaatst. Op deze dag wordt streng vasten gehouden. Mensen die zich tijdens de Pesachdienst op het avondmaal voorbereiden, onthouden zich van eten na zes uur 's avonds. In de nacht van Grote Zaterdag, na middernacht, feliciteren parochianen elkaar met de heldere feestdag van de zondag van Christus. Op de tweede dag na Pasen herdenken gelovigen hun overleden familieleden en bezoeken hun graven.

Tradities van het vieren van Pasen in verschillende regio's van Georgië

In de bergachtige streken van Georgië wordt Pasen op een bijzondere manier gevierd. Veel nederzettingen hebben hun eigen tradities. Bijvoorbeeld, in het dorp Sno - het thuisland van de Catholicos-Patriarch of All Georgia Ilia II - namen lokale jongens op deze dag deel aan boogschietwedstrijden. Gekleurde eieren werden als doelwit gebruikt.

Bewoners van het dorp Shukhuti in West-Georgië spelen nog steeds Lelo Burti, een oud balspel. De wedstrijd doet denken aan rugby: spelers mogen op alle mogelijke manieren balbezit nemen. De bal is gemaakt door de bewoners zelf, het gewicht is ongeveer 16 kg. De winnaar is het team dat met de bal de rivier oversteekt en aan de andere kant achterlaat. De winnaars nemen de bal mee naar de begraafplaats als teken van respect voor hun overleden voorouders.

In Zuid-Georgië gaan parochianen na een nachtdienst in een kerk naar huis en 's morgens bakken vrouwen speciaal paasbrood in tandoorovens, het hoofdgerecht op de feesttafel die dag. Mannen daarentegen houden zich bezig met het grillen van vlees. In de regel worden varkenshammen speciaal voor de viering gebruikt. Op de feesttafel zijn, samen met brood en gebakken vlees, altijd lokale wijn en kaas aanwezig.

Kakheti (een historische regio in het oosten van Georgië) heeft zijn eigen glorieuze tradities. Goede Vrijdag is hier bijvoorbeeld de enige dag van het jaar waarop er een strikt verbod is op het drinken van wijn. De paasvakantie in het oosten van het land wordt breed en vrolijk gevierd: de hele feestweek bezoeken gelovigen elkaar, organiseren feesten met zang en entertainment. Het hoofdgerecht op tafel is gegrild lamsvlees.

Aanbevolen: