Hoe De Dag Van De Partizaanse Glorie Van Oekraïne Zal Worden Gehouden?

Hoe De Dag Van De Partizaanse Glorie Van Oekraïne Zal Worden Gehouden?
Hoe De Dag Van De Partizaanse Glorie Van Oekraïne Zal Worden Gehouden?

Video: Hoe De Dag Van De Partizaanse Glorie Van Oekraïne Zal Worden Gehouden?

Video: Hoe De Dag Van De Partizaanse Glorie Van Oekraïne Zal Worden Gehouden?
Video: Conflict tussen Oekraïne en Rusland laait op: 'Hoogst verontrustend' 2024, Maart
Anonim

Oekraïners vieren de Dag van de Partizanen Glorie op 22 september. Deze feestdag werd ingevoerd door het presidentieel decreet van 30 oktober 2001. Sindsdien eren ze elk jaar in Oekraïne op deze dag, zij het bescheiden, de deelnemers aan de ondergrondse bevrijdingsbeweging.

Hoe de Dag van de partijdige glorie van Oekraïne zal worden gehouden?
Hoe de Dag van de partijdige glorie van Oekraïne zal worden gehouden?

De dag voor de "partijgebonden" vakantie is niet toevallig gekozen. Het was op 22 september 1941, tijdens de Grote Patriottische Oorlog dat de eerste verzetseenheden op het grondgebied van Oekraïne verschenen. Uit archiefdocumenten blijkt dat er in de loop van de jaren van vijandelijkheden in Oekraïne en Wit-Rusland ongeveer een miljoen partizanen waren. In de detachementen en ondergrondse groepen zaten in de regel jongeren.

In totaal waren er meer dan 6000 van dergelijke formaties, waarvan de leden vochten tegen de nazi's en zware verliezen toebrachten aan Duitse troepen in de bezette gebieden. Zo droegen ze bij aan de succesvolle vooruitgang van de formaties van het Sovjetleger en brachten ze de overwinning dichterbij.

Tijdens de oorlog bliezen partizanen meer dan 5.000 nazi-treinen op, vernietigden ongeveer 465.000 Duitse troepen, ongeveer 1.600 tanks en gepantserde voertuigen, 13.500 voertuigen, 211 vliegtuigen, 607 spoorbruggen en 1.600 snelwegen. Ook hebben ondergrondse jagers ongeveer 2.600 industriële faciliteiten die de vijand nodig had buiten werking gesteld, enkele honderden fascistische militaire hoofdkwartieren, garnizoenen en politiebureaus vernietigd.

Voor hun heldhaftigheid en moed kregen ongeveer 200 duizend leden van de partijdige beweging verschillende medailles en orders, 233 mensen werden Helden van de Sovjet-Unie. Sommige van deze voormalige partizanen leven nog steeds. Daarom worden ze op een gedenkwaardige dag geëerd en verheerlijkt in het land.

Hoewel Oekraïne geen grootse vieringen houdt op het hoogste staatsniveau, feliciteert de president van het land op de Dag van de Partizanen Glorie altijd de veteranen van de ondergrondse bevrijdingsbeweging. In bijna alle regio's van Oekraïne worden op lokaal niveau feestelijke evenementen gehouden.

In Odessa, Charkov, Kiev, Lugansk en andere steden van het land organiseren de autoriteiten bijvoorbeeld een plechtige bloemenlegging bij de monumenten van Glory, dragen kransen naar de graven van de gevallen partijdige commandanten - Koshevoy, Kovpak, Strokach, Podpudrenko, Korotchenko en andere helden.

Er worden rally's gehouden, in sommige steden bieden de hoofden van de veteranen materiële hulp, bijna overal organiseren ze op deze dag ontmoetingen met een cultureel programma en oorlogsliederen. Thematische lessen over het geheugen worden op scholen gegeven, zodat toekomstige generaties de grote prestatie niet zullen vergeten.

Aanbevolen: