Hoe Zal De Dag Van De Overwinning In Egypte Worden Gehouden?

Hoe Zal De Dag Van De Overwinning In Egypte Worden Gehouden?
Hoe Zal De Dag Van De Overwinning In Egypte Worden Gehouden?

Video: Hoe Zal De Dag Van De Overwinning In Egypte Worden Gehouden?

Video: Hoe Zal De Dag Van De Overwinning In Egypte Worden Gehouden?
Video: ران بانقتان الحلقة 154 RUN BTS مترجم للعربية/ ENG SUB RUN BTS Ep 154 HD FULL EPISODE TURN CC 2024, April
Anonim

Dag van de Overwinning Egyptenaren vieren 23 september en vieren de bevrijding van de Sinaï van Britse, Franse en Israëlische troepen. Het conflict, waarin Egypte uiteindelijk won, werd veroorzaakt door het geschil over het Suezkanaal.

Hoe zal de Dag van de Overwinning in Egypte worden gehouden?
Hoe zal de Dag van de Overwinning in Egypte worden gehouden?

Op 26 juli 1956 kondigde de Egyptische regering de nationalisatie van het Suezkanaal aan, met de bedoeling de opbrengst van de operatie te gebruiken voor de bouw van de Aswandam. Deze beslissing trof de belangen van westerse landen die het kanaal gebruikten om olie te vervoeren. Al op 29 oktober vielen de Israëli's de posities van het Egyptische leger op het Sinaï-schiereiland aan, op 31 oktober begon het bombardement op Egypte door de vliegtuigen van Engeland en Frankrijk. Dit werd gevolgd door de landing van een Engels-Franse landing op 5 november, die de controle over Port Said en het grootste deel van het Suezkanaal overnam. De Israëli's veroverden Sharm el-Sheikh, onder hun controle stonden bijna het hele Sinaï-schiereiland en de Gazastrook.

De acties van Groot-Brittannië, Frankrijk en Israël werden sterk veroordeeld door de USSR. Nikita Chroesjtsjov dreigde de agressors met de meest beslissende acties, waaronder raketaanvallen. Zelfs de Verenigde Staten hebben kritiek geuit op de acties van Israël. Op de Algemene Vergadering van de VN werd besloten de vijandelijkheden te beëindigen en vredestroepen naar het conflictgebied te brengen. Als gevolg hiervan werden Frankrijk en Engeland gedwongen hun troepen terug te trekken en het jaar daarop werden de bezette gebieden door Israël bevrijd. Sindsdien vieren de Egyptenaren op 23 september de Dag van de Overwinning op Israël.

De viering vindt op een georganiseerde manier plaats, de belangrijkste centra van de vieringen zijn Caïro, Port Said, Alexandrië en andere grote steden van het land. Veel feestelijk geklede burgers gaan de straat op, herdenkingen worden gehouden, optochten en plechtige processies worden georganiseerd. De president van het land spreekt de burgers toe met de traditionele felicitaties ter gelegenheid van de volgende verjaardag van de overwinning.

Zoals elke feestdag gewijd aan de confrontatie met Israël, wordt Victory Day zeer luidruchtig gevierd. Opgemerkt moet worden dat in werkelijkheid Egypte zelf geen overwinning behaalde in de oorlog van 1956, de troepen van de interventionisten werden teruggetrokken onder de dreiging van het gebruik van militair geweld door de Sovjet-Unie. De verliezen van het Egyptische leger in deze oorlog waren 10 keer hoger dan de verliezen van de Israëli's. Niettemin beschouwen de Egyptenaren zichzelf als overwinnaars, aangezien de troepen van de bezetters zich terugtrokken van het grondgebied van hun land. Dit is niet de enige feestdag die wordt gevierd in verband met de Suez-crisis - op 23 december vieren de Egyptenaren de dag van de bevrijding van Port Said van de Anglo-Franse troepen.

Aanbevolen: