Zoals De Belgen Open Monumentendagen Vieren

Zoals De Belgen Open Monumentendagen Vieren
Zoals De Belgen Open Monumentendagen Vieren

Video: Zoals De Belgen Open Monumentendagen Vieren

Video: Zoals De Belgen Open Monumentendagen Vieren
Video: Open Monumentendag 2020 2024, Maart
Anonim

In september krijgen inwoners en gasten van vijftig Europese landen in het kader van het programma van de Europese Open Monumentendagen de mogelijkheid om culturele monumenten te bezoeken die op gewone dagen niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. In België zijn de evenementen van dit programma verspreid over alle drie de gewesten van het land: Brussel, Vlaams en Waals.

Zoals de Belgen Open Monumentendagen vieren
Zoals de Belgen Open Monumentendagen vieren

De Europese Open Monumentendagen zijn een gezamenlijke actie van de Raad van Europa en de Europese Commissie, die wordt gehouden in landen die zijn toegetreden tot de Europese Culturele Conventie. Het begin van dit evenement werd in 1984 in Frankrijk gelegd en het jaar daarop verscheen het idee om het project internationaal te maken. Als onderdeel van deze actie worden in de weekenden van september open dagen gehouden, zodat het grote publiek kennis kan maken met de monumenten van geschiedenis en cultuur, die de rest van de tijd voor het publiek gesloten zijn. Musea, waarvan de exposities op gewone dagen te bezichtigen zijn, nemen deel aan het evenement door thematische excursies, tentoonstellingen en lezingen te organiseren. Zoals bedacht door de organisatoren van de actie, gehouden onder het motto "Europa: gemeenschappelijk erfgoed", demonstreren Open Monumentendagen zowel de rijkdom en diversiteit van de Europese cultuur als de noodzaak om haar monumenten te respecteren.

Sinds 1990 worden in alle regio's van België Europese Open Monumentendagen gehouden. Elk jaar kiezen de organisatoren een nieuw thema voor het evenement. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vinden de Open Monumentendagen plaats in het derde weekend van september. Ideeën die evenementen verenigen in het kader van een pan-Europese actie, worden in dit gebied van België in de regel geassocieerd met bouw-, architecturale en landschapsstijlen en trends in de kunst. In 2012 kregen gasten en inwoners van Brussel de kans om faciliteiten te bezoeken die werden gebouwd met behulp van innovatieve technische oplossingen. De lijst van dergelijke constructies omvat verdedigingswerken, tentoonstellingscentra, kathedralen, bruggen en kantoorgebouwen.

In het Waalse Gewest, dat de zuidelijke provincies van België verenigt, worden er in het tweede weekend van september Open Monumentendagen gehouden. Het thema van de evenementen van 2012 was beroemde persoonlijkheden wiens namen worden geassocieerd met Wallonië: kunstenaars, wetenschappers, atleten en muzikanten. Thematische excursies en lezingen georganiseerd in het kader van het project vonden plaats op plaatsen die verband houden met het leven en werk van de Belgische kunstenaar Rene Margitte en uitvinder Zenob Gramm, de deelnemers aan het programma bezochten de gebouwen gebouwd door een van de grondleggers van de Art Nouveau-stijl, Victor Horta.

Open Monumentendagen, die in het tweede weekend van september plaatsvinden in de noordelijke provincies van België, stonden in 2012 in het teken van het thema kunst. Deelnemers aan het programma hadden de mogelijkheid om plaatsen te bezoeken die kunstenaars en muzikanten inspireerden, de deuren van studio's, privébibliotheken en salons te openen en van binnenuit de gebouwen van oude theaters en bioscopen te bekijken die voor andere doeleinden waren omgebouwd.

Aanbevolen: