Zoals De Ratha Yatra Wordt Gevierd In India

Inhoudsopgave:

Zoals De Ratha Yatra Wordt Gevierd In India
Zoals De Ratha Yatra Wordt Gevierd In India

Video: Zoals De Ratha Yatra Wordt Gevierd In India

Video: Zoals De Ratha Yatra Wordt Gevierd In India
Video: Ratha Yatra in Alchevsk 2011 2024, April
Anonim

Ratha-yatra (Ratha Yatra - "vakantie van de strijdwagens", "parade van strijdwagens") is een van de belangrijkste hindoeïstische feestdagen, die jaarlijks wordt gevierd in de maand Ashadha (22 juni-22 juli). Letterlijk wordt "ratha" vertaald als "wagen", en "yatra" - als "processie, reis". De strijdwagen is een zeer belangrijk symbool in het hindoeïsme omdat het het belangrijkste voertuig is voor de goden.

Zoals de Ratha Yatra wordt gevierd in India
Zoals de Ratha Yatra wordt gevierd in India

instructies:

Stap 1

De viering vindt plaats in de oude tempel van God Jagannath Sri Mandir in Puri. Puri is een stad in de buurt van de hoofdstad van de staat Orissa, Bhubaneshwar. Op de Ratha-yatra wordt een standbeeld van Jagannath (een analoog van Krishna en Vishnu) op een enorme strijdwagen uit de tempel gehaald en door de stad gedragen.

Stap 2

De essentie van het festival wordt verklaard door twee legendes. Volgens iemand sprak Jagannath de wens uit om elk jaar Gundicha Ghar, de plaats waar hij werd geboren, te bezoeken. Volgens een ander wilde de zuster van God, Subhadra, naar Dvaraka naar haar ouders, en haar broers Jagannath en Balarama besloten haar mee te nemen. De Bhagavata Purana, een van de heilige hindoegeschriften, zegt dat Krishna en Balarama die dag naar Mathura gingen voor een door koning Kansa aangekondigde wedstrijd.

Stap 3

Ratha-yatra is een extreem spectaculair en kleurrijk festival. Drie houten strijdwagens - een gele en twee blauwe - rijden naar de oostelijke ingang van de tempel (Lion's Gate), en daarin staan de beelden van Jagannath, zijn zus Subhadra en broer Balarama. De strijdwagens zijn versierd met panelen van rode stof, zwarte, gele en blauwe bloemen. Voor het begin van de processie wordt het koninklijke ritueel van Chkhera Pahanra uitgevoerd: de raja van de stad, in het wit gekleed, veegt de sokkels van de goden en de straat met een gouden bezem en biedt gebeden, en de onderwerpen spelen nationale musical instrumenten - kahali, ghanta en talingi badja (respectievelijk variëteiten van trompet, gong en trommel).

Stap 4

Honderden mensen rijden vervolgens met de strijdwagens door de stad, waarbij de strijdwagen van Jagannatha als laatste wordt getrokken. De viering trekt meestal tot 500.000 pelgrims van over de hele wereld.

Stap 5

De gigantische goddelijke strijdwagens worden gevolgd door vele kleinere. Ze worden gebruikt door pelgrims, maar ook door acrobaten en gymnasten. De beelden worden naar de Gundicha-tempel gebracht, waar ze een week lang worden geplaatst. Tegelijkertijd wisselen ze elke dag van kleding en brengen ze padapitha-rijstwafels mee. Een week later worden de beelden meegenomen naar Sri Mandir.

Stap 6

Aan het einde van het festival breken de strijdwagens en geven ze chips weg als souvenir.

Aanbevolen: