Nieuwjaarsboom - Traditie En Innovatie

Inhoudsopgave:

Nieuwjaarsboom - Traditie En Innovatie
Nieuwjaarsboom - Traditie En Innovatie

Video: Nieuwjaarsboom - Traditie En Innovatie

Video: Nieuwjaarsboom - Traditie En Innovatie
Video: Kerstboom met je eigen handen. Kerstmis, Nieuwjaarboom met breinaalden. 2024, April
Anonim

Naarmate het nieuwe jaar nadert, groeit de belangstelling voor alles wat op de een of andere manier verband houdt met de tradities en geschiedenis van deze feestdag. Een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwjaarsvakantie is de nieuwjaarsboom.

Engelen aan de boom
Engelen aan de boom

Het lijkt erop dat niets zo eeuwig is als een kerstboom. Gedecoreerde nieuwjaarshuizen hebben volwassenen en kinderen gedurende het hele bestaan van de mensheid verrukt. Als u zich echter in de geschiedenis verdiept, kunt u ervan overtuigd zijn dat niet alleen de nieuwjaarsboom, maar ook het allereerste begin van het nieuwe jaar niet altijd als een nationale feestdag werd gezien. Tijdens heidense tijden werd het begin van een nieuw kalenderjaar voornamelijk geassocieerd met landbouwcycli, enzovoort - tot aan de transformaties van Peter I.

Uit deze periode ging ook de traditie van het versieren van de kerstboom. Toegegeven, de boom was eerder een kerstattribuut dan een nieuwjaarswens. Hier is al een fenomeen van kruising en eenwording van heidense en christelijke tradities, die in de 20e eeuw werden aangevuld met seculiere.

Van berk tot kerstboom

Ten tijde van de vroege ontwikkeling van de mensheid speelde de natuur, in het bijzonder de vegetatie, een fundamentele rol in het menselijk leven, dus het is niet verwonderlijk dat bijna alle volkeren van de planeet hun eigen vakantie hebben, op de een of andere manier geassocieerd met bomen. Een van de verplichte rituelen op deze feestdagen was de versiering van de totemboom. Voor een Russisch sprekende persoon is het voldoende om het volkslied "In het veld was er een berkenboom" te onthouden.

Met de adoptie van het christendom werden heidense gebruiken geleidelijk geassimileerd in christelijke rituelen - een natuurlijk proces van het creëren van culturele tradities. De gewoonte om een boom te versieren kreeg chronologische grenzen, uniform (relatief) voor de hele christelijke wereld.

Hoe versier je een kerstboom om niet af te wijken van de traditie?

Tot het tweede decennium van de vorige eeuw bestond het concept van een nieuwjaarsboom niet. In de huizen van de intelligentsia werd een kerstboom versierd - een traditie die uit Duitsland kwam. Na de revolutie van 1917 werd de viering van Kerstmis, zoals alles wat met religie te maken heeft, uit de staat verbannen. Pas in 1937, in de Sovjet-Unie, werd de kerstboom opnieuw versierd, maar het was al een nieuwjaarsboom.

Tegenwoordig is er een terugkeer naar oude tradities, dus er is een reden om de kerstboom op een originele manier in kerststijl te versieren. Om te leren hoe je een kerstboom kunt versieren, moet je naar de geschiedenis van het christendom kijken.

De ster van Bethlehem is de belangrijkste versiering van de kerstboom
De ster van Bethlehem is de belangrijkste versiering van de kerstboom

De wijzen leerden over de geboorte van Christus door de opgevaren ster van Bethlehem. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis wordt de top van de boom bekroond met een ster, die je in de winkel kunt kopen, maar je kunt met je eigen handen een ster maken. De wijzen gaven geschenken aan de Heiland. Dit komt tot uiting in de traditie om snoepjes, noten en andere zoetigheden aan de kerstboom te hangen. De lampjes op de boom symboliseren onsterfelijkheid en zuiverheid. Maar het is niet veilig om levend vuur te gebruiken, dus het is raadzaam om een nieuwjaarsslinger te kopen.

Uit Duitsland kwam de traditie om de kerstboom te versieren met appels, die met succes kerstballen kunnen vervangen. Kunstmatige regen en klatergoud zullen schittering en plechtigheid toevoegen.

De centrale vraag voor een moderne grootstedelijke bewoner is aan welke boom de voorkeur moet worden gegeven, levend of kunstmatig. Een kerstboom koop je vandaag op speciale kerstboommarkten. Kunstkerstbomen zijn op geen enkele manier inferieur in kwaliteit aan de echte, maar hun levensduur is praktisch ontelbaar. Het enige nadeel van de kunstkerstboom is het ontbreken van een vakantiegeur, maar dit probleem kan ook worden opgelost.