Astro Party Lunasa In Kroatië

Astro Party Lunasa In Kroatië
Astro Party Lunasa In Kroatië

Video: Astro Party Lunasa In Kroatië

Video: Astro Party Lunasa In Kroatië
Video: Astro Party LUNASA 2019 @ Novigrad - Cittanova 2024, Mei
Anonim

De oude steden van Kroatië trekken toeristen aan met de charme van middeleeuwse gotiek en een ontwikkelde entertainmentinfrastructuur. In het pittoreske vissersdorpje Novigrad op het schiereiland Istrië wordt bijvoorbeeld elk jaar in augustus de prachtige Astro Party Lunasa gehouden, waar de tradities van de oude Keltische volkeren worden gecombineerd met heldere moderne showprogramma's.

Astro Party Lunasa in Kroatië
Astro Party Lunasa in Kroatië

De Kroatische stad Novigrad ligt aan de kust van de Adriatische Zee, tussen de steden Porec en Umag - precies op de plaats waar in de oudheid de Romeinse nederzetting Emonia stond. Onder toeristen is het beroemd om zijn zeldzame, zacht glooiende zandstranden, milde mediterrane klimaat en de schoonheid van zijn historisch erfgoed.

Een van de bezienswaardigheden van Novigrad is de klokkentoren in het centrum van de stad, vlakbij de parochiekerk van de Heiligen Pelagius en Maximus. Het is deze toren die het hoogtepunt is van de Astro Party Lunasa-dag.

Deze Kroatische feestdag werd voor het eerst georganiseerd in 2007, waarna hij elk jaar op één dag werd gehouden. Vanaf 2010 zijn de recreatieve activiteiten uitgebreid naar twee dagen. Volgens de traditie van de afgelopen jaren begon Astro Party Lunasa-2012 op 1 augustus 2012 en duurde tot 3 augustus.

Kroaten beschouwen het hoofddoel van het feestelijke zomerevenement als eenheid met triomfantelijke natuur. Het was op deze dagen dat de oude Kelten en enkele andere vervlogen beschavingen de eerste dag van de zomer vierden. 1 augustus heette "Lunas" - het was een viering van het leven en de rijkdom van de natuur.

Op 1 en 2 augustus, na zonsondergang in het stadscentrum, werden alle elektrische straatverlichting uitgeschakeld, die werden vervangen door talrijke fakkels en kaarsen. Het gebouw van de klokkentoren zag er bijzonder indrukwekkend uit, over de hele lengte op een bijzondere manier verlicht - de toren leek voor onze ogen verdwenen en "gekleed" in de sterrenhemel.

Net als vorig jaar konden de deelnemers aan de Astro Party Lunasa hemellichamen bewonderen door een telescoop en advies krijgen van vertegenwoordigers van het openbare astronomische Vishniansky-observatorium (Zvjezdarnica Višnjan). Iedereen kon luisteren naar de fascinerende populair-wetenschappelijke lezing van de Kroatische natuurkundige Davor Pavun "Connection with the Stars". Daarna waardeerde het publiek foto's van hemellichamen, kocht originele souvenirs en biologische landbouwproducten op de beurs.

In het kader van de vakantie werden uitvoeringen, uitvoeringen van minstrelen en muziekgroepen - etnische, klassieke, moderne trends gehouden op het marktplein van een van de Novigrad-parken. In het bijzonder klonk de "Moonlight Sonata". De hele feestelijke omgeving kwam overeen met de algemene mystieke en romantische sfeer van het evenement - het werd een symbool van de astrale verbinding tussen mens en natuur. Kroaten geloven dat de dagen van de Astro Party Lunasa moeten lijken op de magische wereld van elfen en feeën uit de oude Keltische mythologie.

Aanbevolen: