Hoe De Dag Van De Wit-Russische Geschreven Taal Wordt Gevierd

Hoe De Dag Van De Wit-Russische Geschreven Taal Wordt Gevierd
Hoe De Dag Van De Wit-Russische Geschreven Taal Wordt Gevierd

Video: Hoe De Dag Van De Wit-Russische Geschreven Taal Wordt Gevierd

Video: Hoe De Dag Van De Wit-Russische Geschreven Taal Wordt Gevierd
Video: Schokkende beelden: Jevgeni werd gemarteld in Russische gevangenis - RTL NIEUWS 2024, April
Anonim

De Dag van de Wit-Russische Geschreven Taal wordt gevierd op de eerste zondag in september. Het drijvende idee van de vakantie is de demonstratie van de onschendbaarheid van de eenheid van het Wit-Russische gedrukte woord en de geschiedenis van de mensen van het land.

Hoe de dag van de Wit-Russische geschreven taal wordt gevierd
Hoe de dag van de Wit-Russische geschreven taal wordt gevierd

Wit-Russisch schrift staat bekend om zijn eeuwenoude tradities. De boeken, de woorden van de denkers en dichters van het land weerspiegelen de geschiedenis van het volk, de glorieuze daden van zijn grote zonen. Een zorgvuldige houding ten opzichte van native schrijven helpt de culturele en spirituele waarden die door eerdere generaties zijn verzameld, te behouden en te vergroten.

De verlichters van het Wit-Russische volk zijn figuren van Europese schaal. Deze omvatten Francis Skaryna, wiens fresco op de muur van de Universiteit van Padua staat, naast portretten van andere beroemdheden uit de Renaissance. Hij was geboren in Polotsk en hij was het die de Bijbel in de Oud-Wit-Russische taal vertaalde. Melentiy Smotritsky publiceerde het beroemde boek "Slovenian Grammar Correct Syntagma", dat jarenlang een gids werd voor het Wit-Russische schrift. Het werd ook veel gebruikt in Rusland, het was daaruit dat Mikhailo Lomonosov leerde lezen en schrijven.

De werken van spirituele asceten zijn van bijzonder belang voor de Wit-Russische en Russische volkeren. Dit zijn Kirill Turovsky, een prediker en een pilaar, die de poëtische erfenis "The Word of Wisdom" naliet, en Simeon Polotsky, wiens werk niet alleen een van de bronnen van de Wit-Russische literatuur is, maar ook de basis legde voor Russisch theater en versificatie. Euphrosyne van Polotsk wordt vooral gerespecteerd door het Wit-Russische volk - een asceet die hemelse wijsheid verkoos boven de gouden glitter van prinselijke glorie.

Traditioneel wordt de feestdag van Wit-Russisch schrift gehouden in steden - historische centra van wetenschap, cultuur, boekdrukkunst en literatuur. In 1994 vond de viering voor het eerst plaats in de oude Wit-Russische stad Polotsk. Vervolgens werden andere historisch belangrijke culturele centra de hoofdstad van de vakantie: Orsha, Turov, Nesvizh, Novogrudok, Pinsk, Mstislavl, Zaslavl, Mir, Postavy, Kamenets.

Elk jaar worden er op deze dag verschillende feestelijke evenementen gehouden in het land. Boektentoonstellingen worden georganiseerd in bibliotheken, seminars en lezingen over het thema van de vakantie worden gehouden in scholen en andere culturele instellingen. Op de pleinen worden theatrale processies gehouden. De evenementen worden bijgewoond door de hoogste functionarissen van de Republiek Wit-Rusland: vertegenwoordigers van ambassades, hoofden van ministeries, arbeiders van cultuur, literatuur, kunst, wetenschap, journalisten, buitenlandse delegaties.

Aanbevolen: