Ratten En Muizen In Mythen En Legendes

Inhoudsopgave:

Ratten En Muizen In Mythen En Legendes
Ratten En Muizen In Mythen En Legendes

Video: Ratten En Muizen In Mythen En Legendes

Video: Ratten En Muizen In Mythen En Legendes
Video: Ratten en muizen bestrijden 2024, April
Anonim

Welke mystieke kwaliteiten mensen de mascotte van het komende 2020-jaar schenken. Wat is de aard van het knaagdier en welke godin veranderde in een zwerm ratten.

Rat, Oosterse horoscoop
Rat, Oosterse horoscoop

De logica waarmee de Chinezen dieren voor hun horoscoop kozen, is de meeste Europeanen niet duidelijk. Laten we zeggen dat we ook van honden, katten en paarden houden, maar waar komen het varken en de rat vandaan in de lijst van talismannen? Als de eerste nog steeds respect verdient als bron van lekker en voedzaam voedsel, dan is de tweede een plaag en hoort niet in de eervolle rij. In het Oosten is de houding ten opzichte van knaagdieren heel anders. Geschiedenis en mythologie zullen je de juiste antwoorden op alle vragen vertellen.

Waarom we niet van ze houden

Laten we proberen te onthouden in welke werken we een muis of een rat tegenkomen. Het eerste dat in me opkomt is het gedicht "Faust" van Goethe. Daar roept Mefistofeles, om het huis van de alchemist te verlaten, de hulp in van zijn dienaren van knaagdieren en zegt dat ze op de drempel moeten knagen, waar beschermende symbolen zijn afgebeeld. Onze voorouders zagen de helpers van de duivel in deze levende wezens tijdens de middeleeuwse pestepidemieën - de infectie werd overgedragen door parasieten die op ratten leefden. Tot dat moment probeerden mensen nog maar eens het wezen niet te noemen dat het graan in de schuren bedreigde, want in volksverhalen zijn er veel minder muizen dan beren.

Rat
Rat

De oudheid verschilde ook niet in genade voor muizen en ratten. De meest loyale aan hen waren de oude Grieken, die de vruchtbaarheid van deze dieren vierden en ze tot een symbool van lust maakten. De Romeinen beschouwden knaagdieren over het algemeen niet als dieren die zichzelf kunnen voortplanten. Volgens een aantal oude mythen worden ratten en muizen in moeilijke jaren uit de aarde geboren, vaak is de reden hiervoor de conflicten van hemelse wezens.

Waarom houden we van ze?

De mensheid heeft niet altijd haat tegen knaagdieren ervaren. Gemeenschappen die leefden van primitieve huishoudens hadden vaak te maken met voedseltekorten. Op zoek naar voedsel stuitten ze op de muizenholen, waar een voorraad granen was opgeslagen. De man nam de prooi van het dier weg en bedankte hem. In sommige Russische volksverhalen is er een gastvrouwmuis. Toegegeven, zo'n heldin leeft in het bos, weg van menselijke bewoning.

In het Oosten zijn archaïsche verhalen over hoe dit dier mensen van de honger redde beter bewaard gebleven. Volgens Chinese legendes waren het knaagdieren die hun voorouders leerden rijst te verbouwen. Natuurlijk deden ze het door de wil van de goden. De afwezigheid van dit ongedierte in huis wordt als een slecht voorteken beschouwd. Inwoners van Laos merkten dat kleine dieren kunnen anticiperen op overstromingen. Volgens hun geloof waarschuwden muizen mensen voor de nadering van de oecumenische zondvloed, die het mogelijk maakte om zich van tevoren op de ramp voor te bereiden en te overleven.

Netsuk muis
Netsuk muis

Beste knaagdieren

Muizen en ratten worden vaak gebruikt in magische rituelen. In Europa en Afrika oefenen fabelachtige tovenaars en tovenaars dit uit. In het Oosten namen de dienaren van de officiële sekte hun toevlucht tot de hulp van knaagdieren. Als een van de bewoners van het hemelse rijk een wit dier tegenkwam, droeg hij het naar de tempel. Daar werd een muis of een rat verzorgd en gekoesterd. De priesters keken naar haar gedrag en voorspelden daaruit de toekomst. In Japan is de rat de metgezel van de patroonheilige van de welvaart, de god Daikoku. Ze brengt mensen de korrels van magische rijst. Het knaagdier heeft ook een minder aantrekkelijk imago - het wordt beschouwd als de patroonheilige van spionnen en huurmoordenaars.

In de hindoeïstische mythologie rijdt de god van de wijsheid Ganesha rond op een enorme rat. Deze eigenaar van het hoofd van de olifant stond ooit tegenover een demon, maar verloor zijn hoofd niet, brak zijn slagtand af en gooide het naar de boze geest. Getroffen door zo'n wapen, veranderde de onreine in een rat, die klaar was om de godheid met geloof en waarheid te dienen. Dit dier draagt niet alleen Ganesha, maar symboliseert ook zijn vermogen om door te dringen tot in de meest verborgen hoeken van het universum.

Rattentempel

Tempel van de ratten in India
Tempel van de ratten in India

Er is een plaats in India waar knaagdieren als heilige dieren worden beschouwd. Een ongewoon heiligdom bevindt zich in de stad Deshnok en is gewijd aan de godin Karni Mata. Ze werd beroemd om haar medelevende houding ten opzichte van mensen. Om constant bij haar aanklagers aanwezig te zijn en hen te helpen, gaf ze opdracht een tempel te bouwen. Zodra het gebouw voltooid was, verkruimelde de godin in 20 duizend ratten en vestigde zich daar. Er is een andere versie van deze legende. Volgens haar verborg het soort Karni Mata de baby voor de God van de Dood. Toen de onheilspellende geest al dichtbij was, veranderde ze het kind in een rat. De dood herkende zijn slachtoffer niet. Daarna regelde de slimme godin alles zodat haar kinderen niet stierven, maar in knaagdieren veranderden. Tegenwoordig zijn er in de tempel mensen die zichzelf beschouwen als de afstammelingen van Karni Mata. Ze zien hun overleden voorouders in de dieren die om hen heen zwermen en ze eten graag met hen.

Wat is de aard van de Rat / Mouse - de mascotte van volgend jaar?

De talisman van het komende 2020 is vooral een symbool van welvaart. Knaagdieren helpen volgens oosterse overtuigingen bij het oplossen van financiële problemen en brengen materiële voordelen voor het huis. Voel je vrij om je vrienden en familie beeldjes te geven in de vorm van knaagdieren - ze zullen rijkdom aantrekken. De patrones van het komende jaar zal de zakelijke en economische mensen bevoordelen. Om haar gunst te verdienen, moet je voor de vakantie je huis opruimen en een businessplan voor de nabije toekomst ontwikkelen. Het favoriete gerecht van het knaagdier is rijst.

Mickey Mouse
Mickey Mouse

De Rat, oftewel de Muis, waar we in 2020 op wachten, is de White Metallic. De kleur van het dier wordt geassocieerd met de kant van de wereld - het Westen. Als je de aandacht van de Rat wilt trekken, moet je bij het inrichten van het pand voor de viering meer aandacht besteden aan de ruimte die op het westen is georiënteerd. Mouse Release duidt op eigenschappen als koppigheid en vastberadenheid. Degenen die zich van tevoren voorbereiden op de vakantie en het "Nieuwjaar van hun dromen" hebben weten te organiseren, zullen de Metal Rat kunnen plezieren.

Aanbevolen: