Hoe Organiseer Je Een Rockfestival?

Inhoudsopgave:

Hoe Organiseer Je Een Rockfestival?
Hoe Organiseer Je Een Rockfestival?

Video: Hoe Organiseer Je Een Rockfestival?

Video: Hoe Organiseer Je Een Rockfestival?
Video: Apocalyptica - Master Of Puppets (Pol'and'Rock Festival 2016) 2024, Mei
Anonim

Rock is een voortdurend evoluerende muzikale richting. Er verschijnen voortdurend groepen die in verschillende richtingen van rockmuziek werken. Deze richting wordt als een van de meest democratische beschouwd, en zelfs teams die ver van de hoofdsteden werken, kunnen iets interessants creëren. Rockfestival is een geweldige kans om verschillende bands bij elkaar te brengen en het publiek te laten zien wat er in dit genre gebeurt.

Een openlucht rockfestival heeft zo zijn voordelen
Een openlucht rockfestival heeft zo zijn voordelen

Onder een afdak of buiten?

Een rockfestival kan zowel in een cultuurhuis, club of restaurant als in de open lucht gehouden worden. In al deze situaties moeten de organisatoren verschillende problemen oplossen. Het grote voordeel van het festival in het cultuurhuis is dat de organisator zich geen zorgen hoeft te maken over het vinden van lokalen, geluids- en lichtapparatuur, posters, tickets. In dergelijke instellingen wordt het beveiligingsprobleem meestal opgelost. Het volstaat om het eens te zijn met het management van de culturele instelling en een aanvraag te schrijven. Deze optie is ideaal als u in ieder geval een deel van de kosten van het publiek wilt terugverdienen. Het grootste nadeel is dat niet iedereen altijd naar zo'n concert kan. Het openluchtfestival biedt plaats aan zoveel mensen als je wilt, maar er zijn een paar problemen die moeten worden opgelost:

- locatiekeuze;

- podiumverhuur;

- verhuur van materiaal;

- mogelijkheid tot onkostenvergoeding alleen ten koste van sponsorgelden;

- organisatie van de beveiliging.

Stoelkeuze

De plek voor open lucht kan van alles zijn: een stadsplein, een oever van een stuwmeer, een verlaten militaire basis. In het eerste geval kunt u het beste contact opnemen met de lokale overheid met een passend voorstel, omdat u de dag moet kiezen waarop het gebied vrij zal zijn, het verkeer van voertuigen een tijdje moet beperken, moet onderhandelen met de politie of particuliere beveiliging. Neem dan contact op met de dienst cultuur of de dienst jeugdbeleid. In het tweede geval moet de organisatie van het festival worden afgestemd met de afdeling ecologie, vooral als de plaats die je leuk vindt zich in de waterbeschermingszone bevindt. Ten slotte is de derde optie om het gedrag af te stemmen met de afdeling die eigenaar is van het object.

Huur

Op de culturele afdeling kun je het beste uitzoeken waar je een podium kunt huren. Materiaal kun je meestal huren bij de dichtstbijzijnde club. Let goed op hoe u deze apparatuur aansluit. Als een rockfestival in een stad plaatsvindt, volstaat het om een bedrijf aan te vragen dat het elektriciteitsnet bedient. Probeer het podium niet zelf aan te sluiten, dit moet worden gedaan door een professional die over de juiste licentie beschikt. Voor een festival buiten de stad heb je waarschijnlijk een generator nodig. Het kan gehuurd worden in elke militaire eenheid of culturele instelling. Als je van plan bent in de toekomst festivals te houden, kun je er het beste een kopen, omdat het relatief goedkoop is en je in bijna elke tuinwinkel een generator kunt vinden.

Vind sponsors

Misschien is dit een van de belangrijkste vragen. Als u zich bij de gemeente aanmeldt met een voorstel om een rockfestival te houden, kan het zijn dat u een klein bedrag uit het budget krijgt toegewezen. Maar een heel groot bedrag zal het in ieder geval niet zijn. Neem contact op met grote ondernemers die geïnteresseerd zijn in adverteren. Dit kunnen autobedrijven zijn, fabrikanten en verkopers van kleding voor jongeren, leveranciers van computerapparatuur en in het algemeen iedereen die geïnteresseerd is in het werken met een jeugdig publiek. Takken van staatsbedrijven, waar grote vakbondsorganisaties en afdelingen voor jeugdwerk zijn, kunnen ook helpen.

Wie is de naam?

Bepaal of je festival een wedstrijd heeft of alleen een groot concert. Zorg in het eerste geval voor een voldoende gezaghebbende jury. Er moeten natuurlijk vertegenwoordigers in zitten van de organisaties die u hebben geholpen. Maar vergeet niet beroemde rockmuzikanten en gerenommeerde critici uit te nodigen. Wat de deelnemers zelf betreft, probeer een verscheidenheid aan bands op te pikken, tenzij je festival natuurlijk beperkt is tot een bepaalde richting van rockmuziek. Probeer zowel ervaren meesters als beginners aan het concert te laten deelnemen.

Belangrijke kleine dingen

Vergeet het publiek niet te informeren over het komende evenement. Het is beter om dit van tevoren te doen, zodat mensen hun weekend kunnen plannen. Advertenties bestellen op radio en televisie. Het hoeft overigens niet per se betaald te worden. U kunt contact opnemen met een van de redacties en aanbieden om een nieuwsbericht te maken. Maak een festivalgroep op sociale media - dit is de meest effectieve manier om nu op de hoogte te blijven. Vergeet niet om daar audio-opnamen van de deelnemende groepen, foto's en video's te plaatsen. Denk ook aan parafernalia. Badges, diploma's, T-shirts met logo's en brochures bestellen is nu geen probleem, maar de productie kost tijd.

Aanbevolen: