Wie Zijn Zachariash En Katezhina

Wie Zijn Zachariash En Katezhina
Wie Zijn Zachariash En Katezhina

Video: Wie Zijn Zachariash En Katezhina

Video: Wie Zijn Zachariash En Katezhina
Video: Сергей Захарьяш и Иван Барзиков в прямом эфире 09 11 2018 2 2024, April
Anonim

Zachariash en Kateřina zijn vrij veel voorkomende namen in Bohemen, maar als ze in dit land samen worden genoemd, bedoelen ze meestal een familiepaar dat in de 16e eeuw in Zuid-Moravië woonde. Ze zijn direct gerelateerd aan het kasteel van Telč, dat sinds 1992 op de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed staat.

Wie zijn Zachariash en Katezhina
Wie zijn Zachariash en Katezhina

Het complex in Telč werd de winnaar van de nationale wedstrijd "Het meest sprookjesachtige kasteel van Tsjechië". Naast zijn eigen prachtige renaissance-architectuur is het kasteel beroemd om zijn gevarieerde collecties werken uit die tijd, waarvoor het vaak de "Renaissance Box" wordt genoemd. Het was Zachariash, een edelman uit de adellijke familie Vitkovtsy die het erfde van zijn vader, Adam I. Dit gebeurde in 1550, en drie jaar later trouwde Zachariash met Kateřina Wallenstein, die de basis legde voor vele collecties en het kasteel zijn huidige architectonische uitstraling gaf. Deze gebeurtenis werd weerspiegeld in de architectuur van het kasteel - op de gevels, portalen, in het interieur waren er veel wapenschilden van de pasgetrouwden, evenals hun portretten en sculpturen.

Tot 1550 had dit complex een puur militair doel: het werd opgericht als verdedigingsfort op het kruispunt van handelsroutes. Het oude fort, evenals de omliggende nederzetting, werden gekenmerkt door de gotische architectonische kenmerken die in die tijd in Moravië heersten. De nieuwe eigenaar, die Italië had bezocht met een groep Tsjechische edelen, keerde van daar terug onder de indruk van de nieuwe trends van het begin van de Renaissance. In deze prachtige stijl begon Zachariash het kasteel te herbouwen. Hij werd niet beperkt door zijn middelen en kreeg na zijn huwelijk ook zilvermijnen van Katerina's bruidsschat tot zijn beschikking. Hierdoor kon de nieuwe eigenaar alle eigenaardigheden vervullen - hij betaalde bijvoorbeeld voor de reconstructie van de gevels tegenover het kasteel van nabijgelegen gebouwen om het uitzicht vanuit de ramen van zijn woning te verbeteren.

Het complex kreeg zijn definitieve vorm in 1580, na de bouw van de begrafeniskapel van Allerheiligen, die nu de sarcofaag van Zachariash en Katerina herbergt. Alle volgende eigenaren van het complex, aan wie hij alleen door overerving overging, voerden slechts kleine cosmetische reparaties uit. Tegenwoordig is het kasteel van Telč een museum en toeristische attractie in Tsjechië. Ze maken ook films over historische thema's en in de renaissancetuin op de plaats van het voormalige veld voor riddertoernooien worden roofvogeltentoonstellingen gehouden.

Aanbevolen: