Zo Vier Je Kerst Thuis

Inhoudsopgave:

Zo Vier Je Kerst Thuis
Zo Vier Je Kerst Thuis

Video: Zo Vier Je Kerst Thuis

Video: Zo Vier Je Kerst Thuis
Video: Zo vier je kerst in een lockdown 2024, Mei
Anonim

Sinds de oudheid is de geboorte van Christus een thuisvakantie, wanneer de dichtstbijzijnde mensen samenkomen aan de feesttafel. Deze traditie verenigt al meer dan tweeduizend jaar christenen over de hele wereld. In Rusland werd Kerstmis gevierd met liederen en dansen, leuke spelletjes en natuurlijk waarzeggerij.

Zo vier je kerst thuis
Zo vier je kerst thuis

instructies:

Stap 1

Het belangrijkste symbool van Kerstmis is de kerstboom, als een beeld van eeuwig leven en vervaging. Als je Kerstmis thuis viert, zorg er dan voor dat je het een ereplaats in je huis geeft. De bovenkant van de spar moet versierd zijn met een ster. Ze is als een symbool van de ster van Bethlehem, die de geboorte van een baby aan de wijzen aankondigde.

Stap 2

Een verplicht kenmerk van Kerstmis is de traditie om geschenken onder de boom te leggen. Daar zullen ze de hele kerstnacht liggen, wegkwijnen in afwachting van de kleinste familieleden, maar wat een genot - om een feestelijke ochtend te beginnen met het ontvangen van geschenken!

Stap 3

Orthodoxe christenen houden zich op kerstavond, aan de vooravond van Kerstmis - 6 januari, aan de gewoonte: je kunt niet eten totdat de eerste kerstster aan het firmament verschijnt en de geboorte van Christus aankondigt. De viering van Kerstmis duurt twee dagen: de avond ervoor komen de gasten samen voor kerstavond en de volgende dag voor de lunch.

Stap 4

Op kerstavond is het gebruikelijk om te dineren met vrienden en familie. De feesttafel op deze dag onderscheidt zich door speciale gerechten. Er wordt aangenomen dat aan de kersttafel het aantal geserveerde gerechten gelijk moet zijn aan het aantal apostelen, namelijk twaalf. Noodzakelijkerwijs in het midden van de tafel hebben ze een sylvic, of, zoals onze voorouders het noemden, "Christmas Kutia".

Stap 5

Om de sych te bereiden, moet je nemen: een glas Alkmaarse gort of tarwegries, een half glas rozijnen, ongeveer honderd gram honing, een liter water, honderd gram marmelade en een half glas noten. De grutten moeten goed worden gewassen en gekookt, en aan het einde van het koken rozijnen toevoegen. Doe het dan in een vergiet, spoel af met koud water. Voeg gemalen noten, honing en marmelade toe aan de resulterende siroop.

Stap 6

Op de kersttafel worden alle gerechten, behalve soep, meestal koud geserveerd, zodat alle gezinsleden op deze dag kunnen ontspannen, inclusief de gastvrouw van het huis, die al de hele dag in de keuken moest doorbrengen. Van soepen is het gebruikelijk om een mengelmoes met champignons, magere borsjt of vissoep te serveren.

Stap 7

Gerechten moeten in een bepaalde volgorde worden geproefd. Eerst en vooral moet elke gast het sappige proeven, wat de verbinding tussen verschillende generaties van de familie symboliseert. Het kan op smaak worden gebracht met maanzaad, honing of plantaardige olie. Dan moet je naar snacks gaan: aspic van vis, kaviaar, haring, salades, vinaigrette, taart. Na de hapjes wordt er een verwarmde soep geserveerd. Last but not least worden de gasten meegenomen voor een toetje, dat bestaat uit cake, peperkoek, broodjes, honingcake, gelei en compote. Aan het einde van de maaltijd laten ze het sussend op tafel liggen, want volgens een oud geloof wordt aangenomen dat de zielen van overleden dierbaren ook naar de kerstvakantie komen.

Stap 8

Op eerste kerstdag, 7 januari, verzamelen de gasten zich rond de feesttafel voor het diner. Op deze dag wordt gebakken gans of kalkoen gevuld met appels of pruimen op tafel geserveerd. Aangezien het vasten al voorbij is, wordt de tafel gevuld met stevige vleesgerechten: worstjes, ham, broodjes, gebraden. Als drankjes worden de gasten likeuren, cahors, witte en rode wijn aangeboden.

Aanbevolen: