Wat Is Vidovdan

Wat Is Vidovdan
Wat Is Vidovdan

Video: Wat Is Vidovdan

Video: Wat Is Vidovdan
Video: What is Vidovdan? - Serbian traditions and national identity - Battle of Kosovo 2024, Mei
Anonim

Sinds de dagen van het vroege christendom begonnen de Serviërs de dag van de heilige martelaar Vitus, Vidovdan, te vieren. Volgens de Gregoriaanse kalender gebeurt dit op 28 juni. Het was op deze dag dat er veel wendingen en tragische gebeurtenissen plaatsvonden in de geschiedenis van Servië.

Wat is Vidovdan
Wat is Vidovdan

De eerste vond plaats op 28 juni 1389, toen de troepen van prins Lazar vochten met het leger van de Turkse sultan Murad. Op het veld van Kosovo werden de Serviërs verslagen, waardoor ze allemaal omkwamen, maar het Turkse leger kon lange tijd niet verder Europa in trekken. De Serviërs geloven dat die strijd hun vijfhonderd jaar onafhankelijkheid heeft gekost. Servië kreeg eerst de status van vazal van Turkije en werd toen, in 1459, onderdeel van het Ottomaanse rijk.

Nadat de Servische nationalist Gavrilo Princip de Oostenrijkse troonopvolger - aartshertog Franz Ferdinand - en zijn vrouw Sophie had vermoord, begon de Tweede Wereldoorlog. Het gebeurde op 28 juni 1914. En de aartshertog arriveerde in Sarajevo voor een militaire oefening gewijd aan de strijd in Kosovo.

Op deze dag in 1921 nam het Koninkrijk van Serviërs, Slovenen en Kroaten een grondwet aan, waarvan de onofficiële naam het Vidovdan-handvest is. Deze grondwet beperkte de monarchale macht enorm.

Op 28 juni 1991 begon na de botsingen tussen het Joegoslavische Volksleger en de Sloveense zelfverdedigingseenheden, die de onafhankelijkheid uitriepen in Joegoslavië, een burgeroorlog die vele duizenden levens eiste en dit land van de wereldkaart veegde..

Uiteindelijk was het op 28 juni dat de voormalige president van Servië Slobodan Milosevic naar de genade van het Haagse Tribunaal werd gestuurd, waar hij tijdens het proces in een gevangeniscel stierf aan een hartinfarct.

Er is zo'n dag in de Servische geschiedenis. Niettemin wordt het vandaag gevierd als een eerbetoon aan de nationale herinnering aan de helden van de strijd in Kosovo. Ze herinneren zich hoe de Servische held Milos Obilic een zekere dood tegemoet ging. Hij deed zich voor als een overloper en doodde de Turkse sultan Murad met een dolk.

Volgens de legende hakten de Turken het hoofd van prins Lazar af, namen het mee en tot op de dag van vandaag geven ze het niet aan de Serviërs die de relieken van de prins in het klooster van Ravanitsa bewaren. Want wanneer het hoofd van Lazarus zich verenigt met zijn relieken, zal Servië zijn vroegere kracht herwinnen. Ze zeggen dat aan de vooravond van Vidovdan de rivieren bij het slagveld in het holst van de nacht rood kleuren. Op deze dag koekoeken koekoeken niet ter nagedachtenis aan de gevallen helden, en niemand heeft plezier in het land.

Aanbevolen: