Wat Is Guru Purnima

Wat Is Guru Purnima
Wat Is Guru Purnima

Video: Wat Is Guru Purnima

Video: Wat Is Guru Purnima
Video: Что такое Гуру Пурнима - как извлечь из этого пользу? 2024, April
Anonim

Guru Purnima is een festival dat wordt gevierd door aanhangers van het boeddhisme en het hindoeïsme op de volle maan van Ashadha, de vierde maand van de hindoeïstische kalender. Deze dag wordt geassocieerd met de verering van spirituele gidsen. Hindoes brengen hulde aan de wijze Vyasa, en boeddhisten vieren de verjaardag van Boeddha's eerste preek. In 2012 valt Guru Purnima op 3 juli in de Gregoriaanse kalender.

Wat is Guru Purnima
Wat is Guru Purnima

Voor hindoes wordt Guru Purnima, of een feestdag waarop eer wordt gegeven aan een spirituele mentor, geassocieerd met de naam van de legendarische wijze Vyasa, die op die dag werd geboren, die wordt beschouwd als de auteur van het epische "Mahabharata", een van de personages waarvan hij zelf is. Vyasa wordt gecrediteerd voor de verdeling van de Vedische teksten in vier delen, waardoor de Rig Veda verscheen, een verzameling religieuze hymnen, de Yajur Veda, met een beschrijving van de techniek van rituelen, Sama Veda, die omvat de teksten uitgesproken tijdens het uitvoeren van rituelen, en "Atharva Veda", "Veda van spreuken." Er is een versie volgens welke er meer dan twintig wijzen waren, Vyasa genaamd, die, als incarnaties van godheden van het hindoepantheon als Vishnu en Brahma, verondersteld werden Vedische kennis over te dragen aan mensen in verschillende perioden van de wereldgeschiedenis.

Tijdens het festival van Guru Purnima worden gebeurtenissen uit het leven van grote spirituele leraren herdacht. Op deze dag wordt de tekst van "Guru-gita" voorgelezen, het verhaal van Shiva, een van de belangrijkste godheden van het hindoeïstische pantheon, over hoe een spirituele leraar te aanbidden. Het auteurschap van de Guru-gita wordt toegeschreven aan dezelfde Vyasa. In de tempels wordt op deze dag een ritueel van aanbidding van Vyasa uitgevoerd met het aanbieden van symbolische geschenken aan hem.

Voor boeddhisten wordt de Guru Purnima-vakantie geassocieerd met de verjaardag van de eerste preek van Boeddha Shakyamuni, die hij, nadat hij de verlichting had bereikt, in Rishipatana Park hield voor zijn metgezellen. Vervolgens werden zij zijn eerste studenten. Deze preek staat bekend als "The First Turning of the Wheel of Dharma" en bevat de basisprincipes van de boeddhistische leer.

Op de volle maan van de maand Ashadha geven de volgelingen van deze leer zich over aan meditatie onder begeleiding van hun mentoren, wat zou moeten helpen hun geest te zuiveren en innerlijke harmonie te bereiken.

Aanbevolen: