Wat Is Haurvat

Wat Is Haurvat
Wat Is Haurvat

Video: Wat Is Haurvat

Video: Wat Is Haurvat
Video: Harut and Marut u0026 HAURVATAT AND AMERETAT 2024, April
Anonim

In de Iraanse mythologie is Haurvat, of Haurvatat, een van de goden die deel uitmaken van de directe omgeving van Ahura Mazda, de hoogste essentie van dit pantheon. In de rituele kalender van moderne aanhangers van het zoroastrisme wordt de naam Haurvat in de Perzische vorm Khordad gebruikt om een van de dagen van de dertigdaagse maand en een van de twaalf maanden aan te duiden.

Wat is Haurvat
Wat is Haurvat

De Avesta, een verzameling Zoroastrische heilige teksten, is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in de vorm van verspreide fragmenten. De overgebleven teksten zijn traditioneel verdeeld in vijf delen. Informatie over de entiteit genaamd Haurvat is voornamelijk te vinden in het eerste deel, bekend als Yasna, en in het vierde, genaamd Yashty. De Avestaanse teksten laten geen duidelijk begrip toe van wat Amesha Spenta, de "onsterfelijke heiligen", onder wie Haurvat wordt genoemd, waren. Dit is echter niet verwonderlijk, aangezien het oudste deel van de Yasna dateert uit de duizendste of tweehonderdste jaar voor Christus, en de creatie van latere fragmenten dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Een aantal onderzoekers ziet in Amesha Spenta liever geen individuele karakters, maar een manifestatie van de eigenschappen van de oppergod. Haurvat wordt geassocieerd met heelheid, opgevat als het tegenovergestelde van ziekte en dood, de volheid van het fysieke bestaan. Haurvat is ook de patroonheilige van het water en het kenmerkende symbool is de lelie.

In de zonnekalender, die door aanhangers van het zoroastrisme voor rituele doeleinden wordt gebruikt, hadden niet alleen maanden, maar ook elk van hun dertig dagen hun eigen namen. Deze namen staan vermeld in de tekst "Clear" en zijn de namen van de Yazats, de wezens die aanbeden moeten worden. Onder hen zijn Amesha Spenta, waaronder Haurvat wordt genoemd. In de rituele kalender worden latere varianten van namen gebruikt, afgeleid van de Avestan in de vorm van de genitief, daarom wordt de zesde dag van de maand daarin Khordad genoemd. De namen van de maanden van de kalender herhalen de namen van twaalf yazats, waardoor het samenvallen van beide namen op de zesde dag van de zesde maand valt. Deze dag is een van de kleine Zoroastrische feestdagen en wordt "Jashn-e Khordadgan" genoemd. Het wordt gevierd aan de oevers van rivieren of in de buurt van bronnen op 25 mei.

In de Zoroastrische kalender van P. Globa, die zich houdt aan het Zervaniaanse (Zurvaniaanse) concept, dat verschilt van het traditionele Zoroastrisme, wordt de feestdag van Haurvat genoemd, die op 18 juni valt.

Aanbevolen: