Wat Is Meskel

Wat Is Meskel
Wat Is Meskel

Video: Wat Is Meskel

Video: Wat Is Meskel
Video: Мескель | происхождение и значение 2024, Mei
Anonim

Meskel is een religieuze feestdag in Ethiopië, die wordt gevierd op 27 september, in schrikkeljaren wordt de viering een dag vooruit verschoven. Meskel is een van de centrale religieuze evenementen van het land.

Wat is Meskel
Wat is Meskel

Meskel betekent in vertaling uit het Amhaars (de staatstaal van Ethiopië) een kruis. De oorsprong van de feestdag is geworteld in de diepten van de eeuwen, het werd al in de vierde eeuw na Christus gevierd. In het Russisch betekent de naam "De zoektocht naar het ware kruis".

De traditie zegt dat op deze dag de gekoesterde droom van de moeder van de Byzantijnse keizer Constantijn, Helena, uitkwam. Ze vond het kruis van de Heer, waarop Jezus Christus de marteldood stierf. Er zijn veel versies van hoe dit gebeurde.

Een van hen zegt dat ze succes heeft geboekt in haar zoektocht door onvermoeibaar werk en eindeloze ondervraging van de joden, die uiteindelijk naar de beoogde plaats wezen.

Volgens een andere versie van wierook plaveide hij de weg voor haar met rook en wees uiteindelijk naar de plek waar het kruis verborgen was.

De derde optie zegt dat het werd gevonden door koningin Sheba, die ezelshoeven had in plaats van voeten. Toen ze eenmaal over een stuk hout struikelde en op wonderbaarlijke wijze genas, bleek dit stuk het Ware Kruis te zijn.

Ter ere van de voltooiing van haar zoektocht op het centrale plein van Jeruzalem, stak Elena een vuur aan. De vlammen stegen zo hoog op dat hun reflecties zichtbaar waren in Ethiopië.

De vakantie wordt massaal en plechtig gevierd. Mensen versieren de takken met gele madeliefjes en dragen ze vanuit heel Addis Abeba naar het centrale plein. De patriarch houdt een toespraak en een piramide wordt uit de takken gevouwen en in brand gestoken na een kleurrijke processie. Ook zondagsschoolleerlingen doen mee aan de voorstelling. Dit wordt als een grote eer beschouwd. Om dit te doen, kleden ze zich in kleurrijke capes met geborduurde kruisen en voeren ze theatervoorstellingen uit.

Wanneer de zon ondergaat, begint het onofficiële deel van de vieringen. Er wordt gedanst en gezongen. De vakantie duurt de hele nacht tot zonsopgang. Tegen de ochtend gaat het vuur uit en gaan de mensen naar huis.

Overal in het land zijn er speciale tradities van deze feestdag. In sommige regio's van het land duurt het bijvoorbeeld zelfs een week.

Aanbevolen: