Wat Is Tishtar-vakantie?

Wat Is Tishtar-vakantie?
Wat Is Tishtar-vakantie?

Video: Wat Is Tishtar-vakantie?

Video: Wat Is Tishtar-vakantie?
Video: Haddaway - What Is Love 2024, Mei
Anonim

Het Tishtar-festival is een van de Zoroastrische jashna's, of kleine feestdagen, gewijd aan de patroonheilige van de regen, waarvan de Avestaanse versie klinkt als Tishtriya of Tishtrya. In de rituele kalender van de aanhangers van het traditionele zoroastrisme valt deze feestdag op 1 juli.

Wat is Tishtar-vakantie?
Wat is Tishtar-vakantie?

Zoroastrische Tishtrya is een godheid die de ster Sirius verpersoonlijkt, en de leider van alle sterrenbeelden van de nachtelijke hemel. Informatie over dit personage is te vinden in Yashty, het vierde deel van de Avesta, een verzameling Zoroastrische heilige teksten. De belangrijkste functie van deze godheid is de terugkeer van regen naar de door de hitte opgedroogde aarde. Tishtrya werd aanbeden als een schutter die in staat was de vorm aan te nemen van een wit paard, een stier met gouden hoorns en een jongeling.

De Yashty vertelt hoe Tishtrya drie dagen lang, vermomd als een wit paard, bij het Vorukasha-meer vocht met de droogtedemon Apaosha. Wanneer de krachten de held verlaten, doet hij een beroep op de oppergod en Ahura Mazda geeft hem de macht om de demon uit te drijven. Nadat Apaosha was verslagen, begon het te regenen. De Zoroastrische Tishtrya komt overeen met de goddelijke boogschutter Tishya uit de Vedische mythologie.

In de rituele zonnekalender van de aanhangers van het zoroastrisme hebben seizoenen, maanden en dagen hun eigen naam. De dagen en maanden van deze kalender zijn vernoemd naar de Yazats, met andere woorden, de wezens die aanbeden moeten worden, waaronder Tishtrya. Zijn naam staat op de dertiende dag van elke maand en de vierde van de twaalf maanden. Een dag waarop beide namen samenvallen, is een feestdag gewijd aan Yazat.

In de rituele Zoroastrische kalender worden latere Perzische namen gebruikt, daarom worden de dag en maand erin Tyrus genoemd, en de feestdag zelf, die op 1 juli van de Gregoriaanse kalender valt, wordt Jashn-e Tirgan genoemd. Op deze dag moet je de vloer in en om het huis vegen, schone kleren aandoen en plezier maken met water op elkaar spetteren. P. Globa, die zijn gehechtheid aan het niet-traditionele Zervaniaanse concept van het zoroastrisme benadrukt, gebruikt de naam "Feest van Tishtar" in zijn kalender en verplaatst deze naar 4 juli.

Aanbevolen: