Traditioneel Kersteten In IJsland

Traditioneel Kersteten In IJsland
Traditioneel Kersteten In IJsland

Video: Traditioneel Kersteten In IJsland

Video: Traditioneel Kersteten In IJsland
Video: Iceland Volcano Update And Increasing Seismic Activity By Keilir 2024, April
Anonim

Vis overheerst in de dagelijkse voeding van de IJslanders. Het is echter niet gebruikelijk om direct met kerst visgerechten te bereiden. De kerstfeesttafel van IJsland bestaat voornamelijk uit vette en stevige vleestraktaties.

Kersttafel in IJsland
Kersttafel in IJsland

IJsland heeft een specifieke kerstvoedseltraditie. De dag voor de vakantie zelf is het gebruikelijk om pijlstaartrog te eten. Deze vis is praktisch smaakloos, maar heeft een zeer sterke en onaangename geur. De geur van de pijlstaartrog is uiterst moeilijk uit huis te wissen, omdat de visschotel ofwel ergens op straat wordt bereid of in cafés, restaurants wordt besteld. Jonge mensen hebben onlangs echter geprobeerd een dergelijke traktatie te vermijden, omdat pijlstaartrog, die eerder gevestigde tradities in acht neemt, meestal alleen de oudere leden van het gezin eten.

Het kerstdiner in IJsland begint om 18-19 uur. Inmiddels is de tafel al rijk gedekt. Familieleden en soms vrienden van de familie komen achter hem aan.

Traditioneel wordt de kerstmaaltijd van de IJslanders traditioneel verdeeld in verschillende fasen. Eerst worden verschillende snacks, sauzen en hartige warme gerechten geserveerd, die meestal erg vet zijn en een lichte smaak hebben. Na een maaltijd brengen ze zeer koude dranken tevoorschijn: alcoholische en niet-alcoholische. Ze worden enkele uren in de koelkast of zelfs in de vriezer bewaard. Er moet veel ijs aan de glazen worden toegevoegd zodat de drank je letterlijk de adem beneemt. Dan komen dezelfde ijsdesserts aan de beurt. Aan het einde van het diner worden meestal gloeiend hete dranken geserveerd. Dit is ofwel pittige glühwein, of traditionele IJslandse drankjes, of verse aromatische koffie.

Onder de traditionele IJslandse drankjes voor Kerstmis is er veel vraag naar Jólaöl. Het wordt thuis bereid. Ze mengen sinaasappelsoda (Egils Apelsín) en een drankje zoals malta, dat op kvass lijkt. Het resultaat is een zeer specifieke koolzuurhoudende drank, die vaag doet denken aan donker alcoholvrij bier.

Voor Kerstmis worden er broodkoeken gebakken, die in IJsland Laufabrau worden genoemd. De taarten zijn vrij dun, ze smaken een beetje naar pitabroodje.

IJslandse kerstsnoepjes
IJslandse kerstsnoepjes

De belangrijkste vleestraktaties voor Kerstmis in IJsland zijn:

  1. Rjúpa is de naam die wordt gegeven aan een kleine sneeuwhoen die in IJsland woont; pluimveevlees wordt alleen voor Kerstmis gekookt, het wordt vaak vervangen door kalkoen; op tafel wordt gebakken of gebakken gevogelte met kruiden en sauzen geserveerd;
  2. Hamborgarahryggur - ham gebakken in de oven met honing en ananas; een andere optie is varkensribbetjes;
  3. Hangikjöt - gerookt lamsvlees, voorgekookt en 1,5-2 uur in de bouillon getrokken; op de kersttafel wordt het gerecht meestal warm geserveerd.

Hertenvlees en paardenvlees zijn niet ongewoon onder de lekkernijen voor Kerstmis in IJsland. Deze soorten vlees worden echter niet als traditioneel beschouwd, maar ze voegen extra variatie toe aan de kersttafel.

Zoete aardappelen gebakken met room, honing, karamel en suiker worden geserveerd met hartige vleestraktaties. Het gerecht wordt uitsluitend in boter bereid. Onder de bijgerechten voor de hoofdgerechten zijn er ook verschillende verse groentesalades, erwten, een traktatie van zuurkool met toevoeging van zure appels.

Op de kersttafel in IJsland zijn altijd noten, bessen, zelfgemaakte en gekochte vette, pittige sauzen aanwezig.

Als toetje bereiden ze meestal cakes met boterroom, verschillende chocoladetraktaties, ijs, fruitsalade. Chocolade, marmelade, zoetigheden en natuurlijk peperkoek, traditionele IJslandse koekjes zijn allemaal inbegrepen in het IJslandse kerstmenu. Hrísgrjónagrautur, een zoete rijstpudding met toevoeging van amandelen en soms vanille en honing, wordt voor Kerstmis altijd bereid volgens aloude tradities.

Aanbevolen: