Waarom Is Het Gebruikelijk Om Een kerstboom Te Versieren Voor Het Nieuwe Jaar?

Waarom Is Het Gebruikelijk Om Een kerstboom Te Versieren Voor Het Nieuwe Jaar?
Waarom Is Het Gebruikelijk Om Een kerstboom Te Versieren Voor Het Nieuwe Jaar?
Anonim

De kerstboom is het belangrijkste attribuut van ieders favoriete feestdag. In bijna elk appartement is op oudejaarsavond een boom te vinden die een uniek aroma uitstraalt. En de ceremonie van het versieren van de kerstboom met verschillende slingers, glazen bollen en klatergoud brengt veel positieve emoties bij alle gezinsleden. Dus waar komt deze traditie vandaan - het versieren van de kerstboom?

Waarom is het gebruikelijk om een kerstboom te versieren voor het nieuwe jaar?
Waarom is het gebruikelijk om een kerstboom te versieren voor het nieuwe jaar?

Deze goede gewoonte wordt geassocieerd met een andere wintervakantie - Kerstmis. Volgens een oude legende werd Jezus ongeveer tweeduizend jaar geleden geboren in de heilige stad Bethlehem. Niet alleen mensen, maar ook dieren en planten kwamen van over de hele wereld bijeen om de Maagd Maria te feliciteren met de geboorte van de Verlosser. Alle gasten gaven de kleine Jezus een cadeautje.

Ook de spar kwam uit het hoge noorden. Ze had niets om aan Christus te geven, ze schaamde zich voor haar doornige naalden en bleef bescheiden op afstand. Toen deelden andere planten hun gaven met Spar. Dus zoete vruchten, prachtige bloemen, groene bladeren verschenen op zijn takken. De elegante Spruce naderde de Baby, hij trok zijn handen naar haar toe en glimlachte gelukkig. Op dat moment werd de ster van Bethlehem helder op de top van de boom gezaaid.

Zo werd de boom een symbool van Kerstmis en later het nieuwe jaar. Sindsdien begonnen mensen coniferen in huis te halen en ze met alle beschikbare middelen te versieren. In het begin waren dit natuurlijke of kunstmatige bloemen, fruit, noten, snoep. Later - gekleurde slingers, klatergoud, speelgoed.

Mensen geloofden altijd in de magische kracht van de boom. Men geloofde dat de spar de koningin van alle bomen was. Door verschillende geschenken aan zijn voet aan te bieden, hoopten mensen dat hierdoor in de toekomst een goede oogst en welvaart op hen wachtte.

De traditie van het versieren van de nieuwjaarsboom kwam naar Rusland tijdens het bewind van Peter de Grote. Toen, onder invloed van Europa, werd at alleen in St. Petersburg op vakantie gezet in de huizen van de Duitsers en de tsaristische entourage. Tegen het einde van de 19e eeuw waren kerstbomen een alomtegenwoordig symbool van de vakantie in het hele land.

In 1918 werd de viering van Kerstmis in Sovjet-Rusland door de bolsjewieken verboden, en daarmee werd de kerstspar, als religieus symbool, verboden. De definitieve uitroeiing van alle christelijke feestdagen vond plaats in 1929. Maar al in 1935 werd er een "Nieuwjaarsboom voor kinderen" georganiseerd, de samenleving reageerde zeer levendig en sparrenbomen en versieringen voor hen verschenen weer in de uitverkoop. Een onvergetelijke traditie is nieuw leven ingeblazen. Sindsdien is de boom een integraal onderdeel van het Russische Nieuwjaar en Kerstmis.

Aanbevolen: