Waarom Is Het Gebruikelijk Om Champagne Te Drinken Voor Het Nieuwe Jaar?

Waarom Is Het Gebruikelijk Om Champagne Te Drinken Voor Het Nieuwe Jaar?
Waarom Is Het Gebruikelijk Om Champagne Te Drinken Voor Het Nieuwe Jaar?

Video: Waarom Is Het Gebruikelijk Om Champagne Te Drinken Voor Het Nieuwe Jaar?

Video: Waarom Is Het Gebruikelijk Om Champagne Te Drinken Voor Het Nieuwe Jaar?
Video: Waarom is champagne duurder in vergelijking met andere wijn? | KVWEETJES #13 | NPO 3 2024, April
Anonim

Nieuwjaarsvakanties gaan altijd gepaard met bepaalde tradities. Cadeaus kiezen, de kerstboom versieren, mandarijnen, Olivier en champagne - dit alles wordt steevast geassocieerd met het nieuwe jaar. Precies om middernacht is het gebruikelijk om een fles mousserende wijn te openen en het glas te heffen voor het begin van de vakantie. Waar komt deze traditie vandaan?

Waarom is het gebruikelijk om champagne te drinken voor het nieuwe jaar?
Waarom is het gebruikelijk om champagne te drinken voor het nieuwe jaar?

Het is bekend dat Peter de Grote opdracht gaf om het nieuwe jaar te vieren en grote bals te organiseren in de nacht van 1 januari in de 19e eeuw. Tot het midden van de 19e eeuw werd in Rusland altijd Kerstmis gevierd en op deze feestdag werden tafels gedekt waarop talloze gerechten en drankjes stonden. Geleidelijk migreerde deze traditie naar de nieuwjaarsfestiviteiten. Tegenwoordig zetten de meeste mensen die het vasten niet observeren, de lekkerste en in grote hoeveelheden op de feesttafel.

Terugkerend naar Peter de Grote en naar het vervlogen tijdperk, moet worden gezegd dat er in die dagen op het nieuwe jaar altijd prachtige en plechtige ballen waren, waarop praktisch niets werd gegeten of gedronken. Feesten werden uitsluitend thuis georganiseerd.

Aan het begin van de 20e eeuw werden er veel verschillende drankjes gedronken op nieuwjaarsvakanties. Dit waren voornamelijk versterkte wijnen, bier, wodka, huisgemaakte likeuren en likeuren. In dezelfde periode verschenen er mousserende wijnen die in de Don werden geproduceerd en die erg op champagne leken.

De traditie van het heffen van glazen champagne voor het nieuwe jaar kwam van de adel naar ons toe. Het waren de edelen die geloofden dat champagne de enige voortreffelijke en nobele drank was. Geleidelijk aan is mousserende wijn een integraal onderdeel geworden van alle seculiere feesten. Meestal begonnen ze het te serveren tijdens de feestdagen en natuurlijk met het nieuwe jaar.

Tijdens het bewind van Alexander II werd een mode gevormd om glazen met kristallen glazen te klinken en feestelijke toasts te maken. Alexander introduceerde deze traditie rechtstreeks in Rusland. Tegelijkertijd begonnen ijs, cognac en verschillende gekoelde fruitdranken op de tafels te verschijnen.

Na de revolutie werden nieuwjaarsvakanties verboden. Pas aan het begin van de jaren 60 werd champagne weer een traditioneel nieuwjaarsdrankje. Op dat moment was het bij besluit van de regering nodig om elk gezin een fles Sovjet-champagne te geven.

Aanbevolen: