Wie Is Sint Valentijn?

Inhoudsopgave:

Wie Is Sint Valentijn?
Wie Is Sint Valentijn?

Video: Wie Is Sint Valentijn?

Video: Wie Is Sint Valentijn?
Video: Wie is de Valentijn? 2024, Mei
Anonim

De christelijke priester Valentine is de verdediger van verliefde harten, heilig verklaard vanwege zijn onbaatzuchtige dienstbaarheid aan zijn geloof. Elk jaar wordt over de hele wereld Valentijnsdag gevierd en worden valentijnskaarten verstuurd met bekentenissen van tedere gevoelens. Over Valentine zelf zijn tot op de dag van vandaag vooral legendes bewaard gebleven.

valentijn icoon
valentijn icoon

instructies:

Stap 1

In de katholieke kerk zijn er drie vereerde heiligen genaamd Valentijn die de marteldood stierven. Er is praktisch geen informatie over hen die betrouwbaar kan worden genoemd, maar het is bekend dat een van hen - Valentijn van Rome - samen met zijn broers in het geloof stierf in de 3e eeuw na Christus. tijdens de periode van vervolging van christenen, en een andere, volledig onbekende Valentijn - ontmoette zijn dood in Carthago.

Stap 2

De meest waarschijnlijke Sint Valentijn, die Valentijnsdag betuttelt, kan echter worden beschouwd als bisschop Valentine uit de stad Interamna, nu Terni genoemd en gelegen in Italië. Het is met zijn leven dat talrijke legendes over wonderen en goedhartige daden van een heilige die door zowel de katholieke als de orthodoxe kerken worden vereerd, in verband worden gebracht.

Stap 3

Hij kwam uit een patriciërsfamilie - een adellijke familie, en wendde zich in zijn jeugd tot het christendom. Op iets meer dan twintigjarige leeftijd werd Valentine benoemd tot bisschop van Interamna. Uit het "Leven van Sint-Valentijn" kun je leren dat hij in 270 door de filosoof Craton naar Rome werd uitgenodigd. Het kind van Craton had zo'n verwrongen ruggengraat dat zijn hoofd zijn knieën raakte, maar Valentine genas hem op wonderbaarlijke wijze en bekeerde Craton en zijn discipelen tot het christendom, inclusief de zoon van de burgemeester zelf. Valentijn werd gevangen genomen. In plaats van zijn geloof af te zweren, koos hij voor het martelaarschap.

Stap 4

Dus werd Valentijn geëxecuteerd wegens toewijding aan het christelijk geloof op 14 februari 270, hij werd begraven in de buurt van Rome. Boven het graf van de heilige werd een kerk gebouwd en tot op de dag van vandaag kun je in Terni - de voormalige stad Interamna - zijn relieken aanbidden.

Stap 5

De persoonlijkheid van Valentijn heeft een grote verscheidenheid aan legendes verworven. Vooral christelijke symbolen van een duif en een bloem komen daarin vaak voor.

Stap 6

Er is bijvoorbeeld een legende over hoe Valentijn verliefde krijgers van het keizerlijke leger trouwde met hun uitverkorenen, ondanks het door Claudius II ingevoerde huwelijksverbod. Als een ervaren genezer zou Valentine zijn geliefde genezen - de blinde dochter van de cipier, Julia, maar hij werd zelf opgesloten voor geheime bruiloften en geëxecuteerd. De cipier, die Valentine om hulp vroeg voor zijn dochter, gaf haar Valentine's zelfmoordbericht, inclusief een saffraanbloem, een liefdesverklaring en de handtekening: "Your Valentine." Door de bloem aan te raken, kreeg het meisje haar gezichtsvermogen terug.

Stap 7

Een andere legende zegt dat Sint Valentijn een prachtige tuin had waarin rozen bloeiden, witte duiven nestelden en kinderen altijd speelden. Toen Valentine in hechtenis werd genomen vanwege zijn christelijk geloof, maakte hij zich vooral zorgen om de kinderen: nu kunnen ze immers nergens meer spelen. Maar de duiven uit zijn tuin vonden hun weg naar de Romeinse gevangenis: Valentijn bond een brief aan de ene duif, en een sleutel van de poort aan de andere. De vogels keerden terug naar huis en brachten de kinderen de laatste boodschap van de heilige: "Aan alle kinderen die ik liefheb van je Valentijn."

Stap 8

Rozen en witte duiven blijven tegenwoordig symbolen van liefde, en letters met woorden van liefde worden valentijnskaarten genoemd.

Aanbevolen: