Wie Is Sint Veronica?

Wie Is Sint Veronica?
Wie Is Sint Veronica?

Video: Wie Is Sint Veronica?

Video: Wie Is Sint Veronica?
Video: Billy Talent - Saint Veronika - Official Video 2024, April
Anonim

De weg van verdriet, waarlangs Jezus naar Golgotha werd geleid, heeft 14 haltes. Door de gebeurtenissen die op dit moment plaatsvinden, is de treurige stoet zo vaak gestopt. In de evangeliën worden er echter negen aangegeven, en de rest leeft in tradities en legendes.

Wie is Sint Veronica?
Wie is Sint Veronica?

De zesde stop van het treurige pad was te wijten aan Veronica. Ze voegde zich bij de menigte die Christus vergezelde, die zijn kruis droeg om gekruisigd te worden. Op een gegeven moment viel Jezus, uitgeput, onder zijn gewicht. Toen baande Veronica zich een weg door de menigte, rende naar de ongelukkige man en gaf hem haar zakdoek zodat hij het zweet van zijn gezicht kon vegen.

Toen ze later thuiskwam, ontdekte Veronica dat het gezicht van Jezus Christus op de zaak gedrukt was. Zo verscheen het beeld van de Heiland dat niet door handen was gemaakt.

Sommige historici geloven dat deze legende niet later dan de 15e eeuw onder de Franciscaner monniken ontstond. Veronica, die toen al als heilige werd vereerd, werd vastgelegd op het doek van de Italiaanse schilder uit de 15e - 16e eeuw, Lorenzo Costa. In haar hand houdt ze een zakdoek met daarop het gezicht van Jezus. Welnu, de Duitse botanicus Leonart Fuchs noemde ter ere van de heilige een hele plantenfamilie de naam Veronica. Het was in 1542.

Sommige experts suggereren dat de naam Veronica is ontstaan door enige verwarring. De Latijnse uitdrukking vera icon, wat "echt beeld" betekent, zou kunnen worden omgezet in een mythisch personage. Maar niettemin verscheen voor het eerst het verhaal van St. Veronica in de apocriefe Handelingen van Pilatus, gedateerd in de 4e of 5e eeuw. Er is ook een verhaal dat de kracht van genezing werd gegeven aan het honorarium van Veronica, dat werd ervaren door de Romeinse keizer Tiberius, die zijn kwaal met zijn hulp genas. Op de een of andere manier was het beeld van St. Veronica met een jurk, waarop het gezicht van Jezus op wonderbaarlijke wijze verscheen, in bijna alle middeleeuwse kerken.

Vandaag herdenkt de Katholieke Kerk Sint Veronica op 4 februari, de Orthodoxe Kerk - op 12 juli, wat echter niet van toepassing is op de Russisch-Orthodoxe Kerk, waarin Veronica niet op de officiële kalender staat. Maar fotografen namen haar op als hun beschermheren. Velen van hen vieren, afhankelijk van de bekentenis, 4 februari of 12 juli als hun beroepsvakantie.

Aanbevolen: