Waarom Sint Valentijn Een Heilige Werd

Inhoudsopgave:

Waarom Sint Valentijn Een Heilige Werd
Waarom Sint Valentijn Een Heilige Werd

Video: Waarom Sint Valentijn Een Heilige Werd

Video: Waarom Sint Valentijn Een Heilige Werd
Video: Volle grote Sint Laurens Kerk beleeft zeldzame Hoogmis 2024, April
Anonim

Valentijnsdag is een wereldwijde feestdag voor geliefden. Ondanks het feit dat er in sommige landen, waaronder Rusland, hun eigen nationale feestdagen voor geliefden zijn, zou niemand er ooit aan denken om de traditie van het vieren van 14 februari te onderschatten. Het verhaal van Sint-Valentijn vertelt tot welke wonderen ware liefde in staat is.

Waarom Sint Valentijn een heilige werd
Waarom Sint Valentijn een heilige werd

De legende van Sint Valentijn

Sint Valentijn leefde in de derde eeuw na Christus in Rome. Hij was een dokter, maar zo getalenteerd dat na verloop van tijd zelfs mensen uit verre landen over hem leerden. Valentine wist ziekten te genezen waaraan andere artsen stierven. Hij was zelf een heel aardig persoon en realiseerde zich al snel dat het niet genoeg was om de lichamelijke wonden van mensen te helen; het was ook nodig om hun ziel te helpen. Daarom begon hij christelijke idealen te prediken.

Rome was in die tijd niet de meest vredige en welvarende plaats. Voortdurend deelnemend aan oorlogen, waar mannen in grote aantallen stierven, ontbrak het de stad aan degenen die bereid waren de legerrangen aan te vullen. Keizer Claudius, die in die tijd over Rome regeerde, kon niet bedenken wat het beter was om te doen, zodat mannen meer bereidwillig ten strijde zouden trekken. Bij nader inzien besloot hij dat het stichten van gezinnen mannen verhindert om militaire glorie na te streven, en het huwelijk verbood. Alle priesters mochten op straffe van de dood geen huwelijksceremonies houden.

Iedereen gehoorzaamde, behalve Valentine, die in het geheim huwelijken tussen mensen bleef sluiten, sympathiserend met de geliefden. Al snel hoorde keizer Claudius dit, die opdracht gaf tot de executie van de ongehoorzame genezer. Hij zette hem gevangen, maar Valentine was niet bang. Hij was verliefd op de dochter van de cipier en vroeg hem haar een boodschap van liefde over te brengen. Maar het meisje was blind, de cipier begreep niet hoe ze iets moest lezen?

Op 14 februari werd de moedige dokter voor het oog van heel Rome op brute wijze geëxecuteerd, maar hij hield stand tot zijn laatste ademtocht en gaf nooit toe dat hij een fout had gemaakt.

Pas na de executie gaf de cipier zijn boodschap aan zijn dochter. Het briefje bevatte een felgeel saffraanblad. En toen gebeurde er een wonder. Saffron, die bloosde, genas het meisje en herstelde haar gezichtsvermogen. Toen kon ze de boodschap lezen van Valentijn die verliefd op haar was.

Toen de vakantie traditioneel werd

Sindsdien zijn kleine briefjes die geliefden aan elkaar hebben doorgegeven talismannen van hun liefde. De heilige zelf bewees door zijn voorbeeld dat niets onmogelijk is, en ware liefde is echt in staat om wonderen te doen.

Er is een versie dat de introductie van Valentijnsdag nodig was door de katholieke kerk om de heidense feestdag van geliefden te vervangen. Er was een dag van de vruchtbaarheid, die in februari in Rome werd gevierd, en Valentijnsdag heeft deze na verloop van tijd echt verdrongen en nam een prominente plaats in tussen de rest van de vieringen.

Desalniettemin werd deze feestdag pas echt populair in de 19e eeuw, en helemaal niet in Italië, maar in Groot-Brittannië. Later begonnen ze het te vieren in de Verenigde Staten, van waaruit het migreerde naar de tradities van bijna alle landen van de wereld.

Aanbevolen: