Hoe Paaseieren Te Schilderen

Inhoudsopgave:

Hoe Paaseieren Te Schilderen
Hoe Paaseieren Te Schilderen

Video: Hoe Paaseieren Te Schilderen

Video: Hoe Paaseieren Te Schilderen
Video: Een muur schilderen: Hoe doe je dat? 2024, April
Anonim

De belangrijkste plaats op de paastafel wordt gegeven aan een gekleurd ei. Het wordt gegeven aan familieleden en vrienden, uitgedeeld aan de armen en achtergelaten in kerken, en een feestelijke maaltijd begint ermee. Het is het ei dat wordt geassocieerd met de traditie van kerstening, het uiten van verbazing en vreugde over de verrijzenis van Christus.

Hoe paaseieren te schilderen
Hoe paaseieren te schilderen

instructies:

Stap 1

De gewoonte om eieren te verven ontstond terug in het heidendom, toen ze fel (rood) werden geverfd ter ere van Yarila de zon en organisch werden omgezet in "donderdagverven". Onze voorouders schilderden eieren in uienschillen, berkenbladeren, inkt en snippers. Nu zijn de mogelijkheden van schilderen aanzienlijk uitgebreid door moderne kleurstoffen.

Stap 2

Voor het schilderen moeten de eieren zo worden voorbereid dat ze niet barsten en hun uiterlijk behouden: haal ze uit de koelkast en laat ze opwarmen tot kamertemperatuur. Nadat de eieren warm zijn, moeten ze een uur in zout water worden gelegd en vervolgens in hetzelfde water worden gekookt. Na het schilderen moeten de eieren worden gedroogd en gepolijst met een droge doek. In Rusland was het gebruikelijk om eieren in te vetten met zonnebloemolie, hierdoor kregen ze een geweldige glans.

Stap 3

Kleurmethoden: In uienschillen

Maak een afkooksel van uienschillen en laat het brouwen, voeg het toe aan het gezouten water waarin de eieren zijn geweekt, breng aan de kook, kook gemiddeld tien minuten. Afhankelijk van de duur van de kleur krijgen de eieren een bleekoranje tot bijna zwarte kleur.

Stap 4

In berkenbladeren

Maak een afkooksel van jonge berkenbladeren, voeg het toe aan zout water en breng aan de kook. Meestal werd een berkenblad kruislings met een draad aan het ei gebonden, waardoor een patroon ontstond. Berkenbouillon geeft de eieren een mooie gele kleur.

Stap 5

In inkt

Bind de eieren vast met een draad en wikkel ze in lappen. Breng met een houten stokje inkt aan op een doek, dompel de eieren vervolgens in koud zout water en breng aan de kook, kook gedurende tien minuten.

Stap 6

in snippers

In de regel werden afsnijdsels van afgevende zijden stof gebruikt. De eieren werden in patroonpapier gewikkeld en samen met stukjes gekleurde stof ongeveer vijftien minuten gekookt.

Stap 7

In groentesap

Rasp reeds gekookte eieren met wortel, rode biet, kool of brandnetelsap. Poets met een doek en veeg af met plantaardige olie. Rode kool zal een diepblauwe kleur geven, bieten of bosbessen zullen rood geven, spinazie en brandnetels zullen groen zijn, wortelen en kurkuma zullen geel zijn.

Stap 8

Beschilderde eieren worden "geverfde eieren" genoemd, maar beschilderde eieren worden "paaseieren" genoemd.

Eieren zijn geverfd met dunne penselen en acrylverf, ze vloeien niet en zijn niet bang voor vocht. Bovendien hoeven dergelijke paaseieren niet te worden gelakt. Ik schilder zelden echte eieren, in de regel gebruiken ambachtslieden houten of plastic basisvormen, maar thuis met kinderen kun je natuurlijk op het ei oefenen.

Stap 9

Vroeger werden alleen rauwe eieren geverfd en elk geverfd element was bedekt met was. Het ei werd "delicaat" en helemaal niet breekbaar.

Als je een aanhanger bent van tradities, gebruik dan dikke verf op water- of oliebasis om te schilderen, en je kunt de tekening niet alleen bedekken met was, maar ook met warme paraffine.

Aanbevolen: