Hoe Pasen Verscheen

Inhoudsopgave:

Hoe Pasen Verscheen
Hoe Pasen Verscheen

Video: Hoe Pasen Verscheen

Video: Hoe Pasen Verscheen
Video: Antoine Bodar en Andries Knevel over hoe geloven verandert in coronatijd | Op1 2024, April
Anonim

De heldere vakantie van Pasen wordt half april gevierd. Vreugde en plezier vergezellen de mensen op deze dag, en iedereen voelt zich betrokken bij een groot feest, in ieder geval zo omschrijven orthodoxe gelovigen hun gevoelens.

Hoe Pasen verscheen
Hoe Pasen verscheen

Pesachverhaal volgens de Thora en het Oude Testament

Het verhaal van de oorsprong van de feestdag van Licht Pasen is verbazingwekkend. Om het te begrijpen, moet je de Bijbel onthouden en alles wat erin wordt gezegd in het deel genaamd "Exodus".

"Exodus" vertelt over het Joodse volk dat tot slaaf werd gemaakt door de Egyptenaren. De Joden werden geslagen en vernederd door hun Egyptische heersers, ze waren machteloze slaven in een vreemd land. Maar ondanks alle problemen hoopte het volk van Juda dat er op een dag een verlosser zou komen die hun leven zou veranderen en hun ogen zou openen voor het beloofde land. En zo gebeurde het. Mozes, die onder de Joden werd geboren, werd door God gekozen, en door hem verrichtte God zijn wonderen en zond veel ongeluk naar de Egyptische tirannen.

De Bijbel zegt dat God 10 moeilijkheden naar de Egyptenaren zond, maar Farao wilde de goddelijke macht niet erkennen, wilde de Joden niet uit de slavernij bevrijden. En toen kreeg Mozes een visioen en hij gebood de Joden om de sporten van hun huizen te schilderen. 's Nachts kwam een engel naar de aarde en doodde de kinderen van de Egyptenaren, maar raakte de kinderen van de Joden niet aan, wier huizen gezalfd waren. En pas toen was Farao bang en verdreef hij het Joodse volk. Nadat ze hun slaven hadden verloren, gingen de Egyptenaren op jacht naar hen, maar, zoals de bijbelse legende zegt, hielp God Mozes en zijn volk om door de wateren van de Rode Zee te gaan en verdronken de Egyptenaren. Deze gebeurtenis wordt elk jaar door Joden gevierd, ter ere van hun bevrijding.

Paasverhaal Nieuwe Testament

Het verhaal van de oorsprong van Pasen in het Nieuwe Testament is iets anders, het lijkt een vervolg te hebben. Het Nieuwe Testament zegt dus dat na enkele eeuwen Jezus Christus werd geboren. Het evangelie vertelt dat Jezus in verschillende steden predikte, goedheid en het Woord van God leerde, mensen kon genezen, de armen hielp en probeerde te redeneren met de rijken. De mensen waren echter bang voor hem en haastten zich om koste wat kost van de profeet af te komen, en al snel werd Jezus aan het kruis gekruisigd, en dit gebeurde net na de Joodse feestdag van Pesach.

Na de dood werd de Zoon van God herrezen en riep hij mensen op om zich te verheugen in het eeuwige leven en zijn geboden te gehoorzamen. En vandaag, ter ere van die verre dag, bereiden mensen heerlijke lekkernijen, bakken ze taarten en verzamelen ze zich met het hele gezin aan de feesttafel. In Rusland is het bijvoorbeeld met Pasen gebruikelijk om eieren te schilderen, er prachtige patronen op te tekenen en dan als grap hardgekookt te spelen met familieleden. Traditioneel wordt Pasen opgevat als een feestdag ter ere van de opstanding van de Heer, hoewel het duidelijk is dat de geschiedenis van deze dag dieper is.

In het begin werd Pesach vaak op dezelfde dag gevierd als de Joodse feestdag. Rond de eerste helft van de 2e eeuw veranderden christenen deze traditie en begonnen ze de feestdag een week na de joodse feestdag te vieren. Tegenwoordig kunnen er drie soorten Pasen worden onderscheiden - er zijn orthodox, katholiek en joods. Elke individuele vakantie heeft zijn eigen kenmerken en tradities, maar ze delen allemaal een gemeenschappelijk geloof in God en dat wonderen gebeuren.

Aanbevolen: