Hoe Verscheen Het Vuurwerk Van Het Nieuwe Jaar?

Inhoudsopgave:

Hoe Verscheen Het Vuurwerk Van Het Nieuwe Jaar?
Hoe Verscheen Het Vuurwerk Van Het Nieuwe Jaar?

Video: Hoe Verscheen Het Vuurwerk Van Het Nieuwe Jaar?

Video: Hoe Verscheen Het Vuurwerk Van Het Nieuwe Jaar?
Video: Honderden kilo's vuurwerk gevonden in Tilburg 2024, April
Anonim

Zelden vindt een nieuwjaarsvakantie plaats zonder vuurwerk. Maar weinig mensen dachten na over wie het vuurwerk heeft uitgevonden, waar hun verhaal begon. Er zijn verschillende versies van het uiterlijk van crackers, het is moeilijk te zeggen welke het meest betrouwbaar is. Deze verhalen of legendes worden precies geassocieerd met het nieuwe jaar en Kerstmis, hoewel crackers tegenwoordig niet alleen voor deze feestdagen worden gebruikt.

Hoe verscheen het vuurwerk van het nieuwe jaar?
Hoe verscheen het vuurwerk van het nieuwe jaar?

Onthoud hoeveel vreugde en plezier de crackers in de kindertijd brachten. Hoe ze, exploderend, gekleurde confetti om zich heen verspreidden, en in sommige ervan kon een klein stuk speelgoed of een muntstuk worden gevonden. Lawaaierig vuurwerk waren integrale kenmerken van het nieuwe jaar. Waar kwamen ze echter vandaan?

Het verhaal van de knetterende bamboe

De eerste verbazingwekkende legende over het uiterlijk van een voetzoeker stuurt ons naar het oude China. Er staat dat meer dan 2000 jaar geleden, aan het einde van de winter, de eenhoorn Nian de mensen in een van de Chinese provincies doodsbang maakte. Om het monster het hoofd te bieden, kwamen de lokale bevolking op het idee om bamboe, of liever gezegd, stokken die ervan gemaakt zijn, in brand te steken. Toen ze brandden, werd een sterke knal gehoord, die het monster zou kunnen afschrikken, dus in China werden ze knetterende bamboe genoemd. Volgens een van de versies waren het deze "luidruchtige" sticks die later bekend werden als crackers.

Franse geschenken

Het tweede verhaal vertelt dat het ooit in Frankrijk gebruikelijk was om nieuwjaarsgeschenken te maken van kleurrijke verpakkingen waarin verschillende snoepjes waren verpakt, maar amandelen werden het vaakst gebruikt. Deze grappige speeltjes of versieringen werden met kerst aan elkaar gegeven of thuis in de kerstboom gehangen.

Een beroemde banketbakker uit Engeland - Thomas Smith - zag hoe dergelijke geschenken werden gemaakt en besloot in zijn banketbakkerij soortgelijk zoet speelgoed te maken. De vraag naar verrassende en ongewone lekkernijen was enorm. En na een tijdje besloot dezelfde banketbakker de zoetheid van het nieuwe jaar waar iedereen van hield te verbeteren. Daarom begon hij speelgoed te maken, toen het werd geopend, was er een klap te horen, vonken vlogen in alle richtingen en een geschenk bleef binnen. Het kan een kleine versiering zijn, een souvenir, een mooi servet, een heerlijk snoepje of een klein peperkoekje.

Aanbevolen: