Hoe Het Spel "Tetris" Verscheen

Hoe Het Spel "Tetris" Verscheen
Hoe Het Spel "Tetris" Verscheen

Video: Hoe Het Spel "Tetris" Verscheen

Video: Hoe Het Spel
Video: 16 Y/O UNDERDOG vs. 7-TIME CHAMP - Classic Tetris World Championship 2018 Final Round 2024, Mei
Anonim

Bewonderaars van het klassieke spel "Tetris" hebben zijn kwarteeuw jubileum al gevierd. Het favoriete spel van miljoenen mensen over de hele wereld is in juni 1984 gemaakt door de Russische programmeur Alexei Pajitnov. Sindsdien zijn niet alleen computerbezitters ziek van Tetris - het tijdloze plezier heeft een nieuw leven gevonden op de schermen van mobiele telefoons en tablets.

Hoe het spel eruit zag
Hoe het spel eruit zag

Het jubileum van "Tetris" werd vreemd genoeg niet gevierd in Rusland - Alexey Pajitnov woont nu in de Verenigde Staten, dus de identiteit vond plaats in Los Angeles. De ontwikkelaar heeft ze persoonlijk bijgewoond. In zijn toespraak gaf hij toe dat de tijd dat hij op het idee kwam om "Tetris" te schrijven "vrij recent, zo lijkt het, nog maar een paar ogenblikken geleden" was.

In 1984 waren Sovjet-programmeurs bewapend met omvangrijke computers met monochrome schermen. Dezelfde apparatuur bevond zich in het computercentrum van de USSR Academy of Sciences, waar een jonge 29-jarige ingenieur Aleksey Pozhitnov werkte. Tijdens zijn werk studeerde hij kunstmatige intelligentie en kwam hij op het idee om een puzzelspel te schrijven.

Uitgaande van het spel pentomino, waarin de speler de geometrische figuren correct moest positioneren die van boven naar beneden vallen, schreef Alexey een visualisatieprogramma op het scherm van dit kinderamusement. De pentominodoos werd omgevormd tot een "glas" waarin de rijen vol met volledig vallende figuren werden verwijderd. De taak van de persoon die achter het beeldscherm zat was om het "glas" zo lang mogelijk leeg te laten, zodat de onvolledig gevulde lagen niet boven zouden komen.

De middelen van computers maakten het mogelijk om alleen geometrische figuren, bestaande uit maximaal 4 vierkanten, 90 graden te manipuleren en te roteren. Daarom kreeg het spel de naam "Tetris", van het Griekse woord tetra - vier.

Het spel werd al snel populair in die organisaties waar een computerpark was, dit waren voornamelijk Sovjet onderzoeksinstituten. Hun specificiteit was zodanig dat de medewerkers van de computerzalen veel tijd hadden die kon worden besteed aan het verbeteren van de vaardigheden van het vullen van het "glas". Er werden hele toernooien gehouden, omdat Sovjet-ingenieurs hun salaris ontvingen, ongeacht hun output.

De oplage van het spel bedroeg zeker enkele tientallen miljoen exemplaren, maar de ontwikkelaar zelf kreeg hier geen cent van: de Sovjetwetgeving voorzag niet in een dergelijke vergoeding voor auteursrechten. Bij de eerste gelegenheid, zodra het "ijzeren gordijn" werd geopend, vertrok Pozhitnov naar de VS, waar hij al werd verwacht en graag burgerschap en werk verschafte. Tegen die tijd hadden verschillende Amerikaanse bedrijven inderdaad al een felle strijd gestreden om de rechten te verwerven om Tetris uit te brengen, waarvan al verschillende van hun consoleversies waren gegenereerd.

In 1988 begon Pajitnov, met de steun van zijn Amerikaanse partners, met het ontwikkelen van spelsoftware en in 1991 opende hij zijn eigen bedrijf, dat hij vernoemde naar zijn beroemde puzzel. Nu woont Alexey, die de Game Developers Choice Awards First Penguin Award in de VS won, in Seattle, maar verschijnt steeds vaker in Moskou.

Aanbevolen: