Kenmerken Van Stoom In Een Russisch Bad: Temperatuur, Vochtigheid

Kenmerken Van Stoom In Een Russisch Bad: Temperatuur, Vochtigheid
Kenmerken Van Stoom In Een Russisch Bad: Temperatuur, Vochtigheid

Video: Kenmerken Van Stoom In Een Russisch Bad: Temperatuur, Vochtigheid

Video: Kenmerken Van Stoom In Een Russisch Bad: Temperatuur, Vochtigheid
Video: Banja - Das russische Dampfbad für die Seele | Badeparadiese, Teil 1 2024, April
Anonim

Badprocedures zijn aanwezig in de cultuur van veel volkeren, maar de eigenaardigheid van het Russische bad is de stoom die uit de kachel komt wanneer een klein deel kokend water op de hete stenen spat. Tegelijkertijd wordt in het stoombad een bepaalde temperatuur en vochtigheid gecreëerd, die een genezend effect hebben op het menselijk lichaam.

stoom in het Russische bad
stoom in het Russische bad

Als we twee hoofdindicatoren vergelijken: temperatuur en vochtigheid, dan zijn deze verhoudingen voor een Russisch bad 60 ° C warmte en 40-60% luchtvochtigheid het meest optimaal. En het belangrijkste voordeel van het Russische bad is hun milde effect op het menselijk lichaam.

Stoom kan grofweg worden onderverdeeld in zwaar en licht. Dergelijke verschillen worden bepaald op basis van de grootte van de waterdruppels. Als de stoom een grote hoeveelheid grote waterdruppels bevat, is het een zware stoom die schadelijk is voor de longen. Alleen transparante damp is bruikbaar, zo gedispergeerd mogelijk, waarin watermoleculen worden gemengd met luchtmoleculen. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker het wordt om bruikbare lichte stoom te maken. Met de juiste constructie van de kachel kunnen de stenen worden verwarmd tot 500-700 ° C en zal de verspreiding van de stoom maximaal zijn. Bij het bereiden van een Russisch bad moet u er rekening mee houden dat bij een luchtvochtigheid van 90% de luchttemperatuur niet hoger kan zijn dan 60 ° C. Voor ouderen en mensen met een verzwakte immuniteit moet de luchttemperatuur worden verlaagd tot 45-55 ° C.

Voor een comfortabele temperatuurstijging is het bad conventioneel in zones verdeeld. De laagste (20-25 ° C) bevindt zich in de kleedkamer, in de wasruimte bereikt deze 30 ° C en het temperatuurbereik in de stoomkamer varieert van 50 tot 80 ° C. In dit geval wordt het genezende effect niet alleen bereikt door de hoge temperatuur, maar ook door temperatuurveranderingen, die een soort training zijn voor de bloedvaten van de bloedsomloop. Hoge temperatuur voor mensen die lijden aan chronische hartaandoeningen, verkoudheden en voor mensen die dronken zijn, is absoluut onaanvaardbaar.

De luchtvochtigheid moet minimaal zijn in de kleedkamer en maximaal in de stoomkamer. Direct in de stoomkamer wordt de vochtigheid door de stoomboten zelf geregeld, dat wil zeggen, het hangt af van de hoeveelheid en de temperatuur van het water dat ze op de stenen gooien. Hoe hoger de temperatuur en hoe lager de hoeveelheid van dit water, hoe lichter en gezonder de stoom. De helende eigenschappen van stoom worden versterkt door de toevoeging van aromatische etherische oliën of kruideninfusies. De juiste toevoer van gearomatiseerd water begint met de eerste schep zuiver kokend water en wordt vervolgens afgewisseld met water met toevoegingen en zuiver water. Zo wordt afwisselend kokend water op de stenen gegoten met een pollepel.

Aanbevolen: