Wanneer Is Vastenavond In En Kenmerken Van Vastenavond?

Inhoudsopgave:

Wanneer Is Vastenavond In En Kenmerken Van Vastenavond?
Wanneer Is Vastenavond In En Kenmerken Van Vastenavond?

Video: Wanneer Is Vastenavond In En Kenmerken Van Vastenavond?

Video: Wanneer Is Vastenavond In En Kenmerken Van Vastenavond?
Video: Vastenavond 2019 2024, April
Anonim

Vastenavond is voor velen een leuke en geliefde vakantie, die steevast wordt geassocieerd met pannenkoeken en andere hartige lekkernijen. De datum van dit feest is altijd zwevend, het verandert elk jaar. Wanneer zal Vastenavond en wat zijn de kenmerken van elke dag van Vastenavond?

wanneer vastenavond
wanneer vastenavond

Het begin en het einde van Vastenavond verschillen van jaar tot jaar in data. Dit komt omdat deze feestdag afhankelijk is van de maanfasen en wanneer het Pasen zal zijn. Het feest zelf, wanneer een vogelverschrikker wordt verbrand en als het ware de winter uitkijkt, valt altijd op de laatste dag van de week, wat ook de Vergeven Zondag is. De Vastenavondfeesten duren echter zeven dagen.

U kunt zelfstandig de datum berekenen waarop de Maslenitsa zal zijn. Hiervoor wordt 56 afgetrokken van de dag waarop Pasen in het lopende jaar valt, inclusief de duur van de vastentijd en de Maslenitsa-week zelf. Wanneer is Maslenitsa in 2019? Volgens berekeningen valt het begin van de viering op 4 maart, maar de finale - het hoogtepunt - valt respectievelijk op 10 maart.

Vastenavond: kenmerken van de viering

Vastenavond is niet de enige, zij het de meest populaire, naam van de feestdag, die vroeger een exclusief heidens feest was. Pannenkoekenweek wordt ook wel Kaasweek genoemd, wanneer het traditioneel noodzakelijk is om actief grote hoeveelheden boter, een verscheidenheid aan zuivelproducten en allerlei soorten kazen te consumeren. Ook wel de Meat Week vakantie genoemd. Deze naam verscheen om de reden dat het zeven dagen lang verboden was om vleesgerechten te eten.

Ondanks het feit dat het hoogtepunt van de vakantie altijd op zondag valt, en Maslenitsa in 2019 natuurlijk geen uitzondering is, zijn de rest van de leuke en bevredigende dagen altijd groots gevierd. Dit is de tijd voor heerlijk en overvloedig eten voor de vastentijd, de tijd voor festiviteiten, ontmoetingen met vrienden en familie.

Een week van Maslenitsa-feesten en festiviteiten

Maandag - Vergadering. Maslenitsa begint dit jaar vanaf 4 maart, op deze dag moet je de eerste pannenkoek bakken en een feestelijk diner regelen. De Vastenavondbijeenkomst wordt geassocieerd met het ritueel van presenteren: op maandag moet je zeker pannenkoeken en andere lekkernijen geven aan iedereen die het nodig heeft. Op dezelfde dag is het noodzakelijk om een beeltenis van vastenavond te maken, die de komende zeven dagen zal staan, wachtend op de verbranding.

Dinsdag - Spelen. Men geloofde dat je op deze dag je soulmate kunt ontmoeten, ware liefde kunt vinden. Vroeger organiseerden meisjes en jongens op de tweede dag van de Vastenavond luidruchtige festiviteiten. Direct bij dergelijke festiviteiten zou men een interessant persoon kunnen ontmoeten, zijn liefde bekennen, om de hand en het hart van zijn uitverkorene vragen. Deze dag stond ook in het teken van pasgetrouwden.

Woensdag - Gastronomisch. Een uitdrukking als "ga naar de schoonmoeder voor pannenkoeken" is zeker bekend bij velen. Het verscheen alleen in de context van de Shrovetide-omgeving. Op deze derde dag moet je vrienden en familie bezoeken, zoveel mogelijk heerlijke lekkernijen bereiden en letterlijk tot op het bot eten.

Donderdag - Maak een wandeling. Wanneer Maslenitsa in 2019 komt, kun je de donderdag niet doorbrengen in verveling en eenzaamheid. Op deze dag moet je volgens de traditie gaan wandelen, plezier hebben en plezier hebben, dit alles gecombineerd met het eten van pannenkoeken met verschillende vullingen.

Vrijdag - Schoonmoederavond. Op deze dag gaat de schoonmoeder op bezoek bij familieleden en neemt ze verschillende lekkernijen mee. Op vrijdag is het beter om thuis te blijven, je te vestigen in een warme familiekring.

Zaterdag - Schoonzustersbijeenkomsten. Deze vastenavond is opnieuw nauw verbonden met familieleden. Op zaterdag ontmoetten schoondochters en zussen van echtgenoten of ongetrouwde vriendinnen elkaar. Zo'n avond hoort er te zijn met een overvloed aan allerlei traditionele gerechten en gezellige gesprekken in een informele sfeer.

Zondag - Afscheid. Op zondag - 10 maart 2019 - valt de vergevingszondag en de datum waarop de beeltenis van Maslenitsa wordt verbrand. Zondag sluit een stevige pannenkoekenweek af.

Aanbevolen: