Nieuwjaarsdrinktradities Van Russen - Feestdagen: Nieuwjaar New

Nieuwjaarsdrinktradities Van Russen - Feestdagen: Nieuwjaar New
Nieuwjaarsdrinktradities Van Russen - Feestdagen: Nieuwjaar New

Video: Nieuwjaarsdrinktradities Van Russen - Feestdagen: Nieuwjaar New

Video: Nieuwjaarsdrinktradities Van Russen - Feestdagen: Nieuwjaar New
Video: nieuwjaar 2021 Breijer 2024, April
Anonim

Nieuwjaar is waarschijnlijk de meest langverwachte favoriete vakantie in elk gezin. In Rusland wordt deze feestdag overal op grote schaal gehouden. We gaan allemaal op bezoek bij elkaar.

Oudejaarsdrinktradities van Russen - Feestdagen: Nieuwjaar
Oudejaarsdrinktradities van Russen - Feestdagen: Nieuwjaar

In pre-Petrine Rusland was alles anders: het nieuwe jaar werd niet in januari beschouwd, zoals het nu is, maar op 1 maart. Maar Peter I gaf het bevel om het op een voor ons bekendere tijd te vieren: van 31 december tot 1 januari. Tegenwoordig is het belangrijkste kenmerk van de vakantie de talrijke gerechten. En in de tijd van Peter was er een bal met dansjes en heerlijke drankjes. Bijna tot het midden van de 19e eeuw. in onze tradities was er geen gewoonte om uitbundige feesten te vieren.

De keuken tijdens de vieringen was eenvoudig: champignons, augurken, pap. En de kerstgans, knuffelvarken, verschillende fricasse en mandarijnen kwamen later op de Russische tafel en ze zijn nogal geleend van het kerstfeest van Europeanen. Even later begonnen kaviaar, kazen en edele vis naast elkaar op de tafels te bestaan, naast melkpaddestoelen en marinades. Kvass heeft sinaasappelsap, likeuren en puree vervangen - cognac en overzeese likeuren. Heerlijke delicatessen verschenen - ijs en sorbet. En aan het begin van de 20e eeuw begonnen kreeften en hazelaarhoenders aan nieuwjaarstafels te worden geserveerd.

In het postrevolutionaire Rusland werd de viering van het nieuwe jaar op staatsniveau geannuleerd. Maar alle mensen vierden deze feestdag ook bij de verboden kerstboom en rustige samenkomsten-dansen. In 1936 werd de boom hersteld. Toegegeven, de Sovjet-nieuwjaarstafel was niet zo prachtig. Maar gekookte aardappelen en haring met uienringen waren altijd aanwezig. En soms was de tafel versierd met worst. Na de oorlog werd het leven beter en leuker. Grote bedrijven begonnen zich rond de tafel te verzamelen. De gasten aten haring onder een bontjas, vinaigrette, sprot en gelei. Er werden sketches georganiseerd met spelletjes en wedstrijden. Later verscheen de populaire en tegenwoordige salade "Olivier" en "Sovjet-Champagne" op de tafels. En het belangrijkste kenmerk was een tv met muziekprogramma's voor het nieuwe jaar.

Tegenwoordig heeft iedereen een ruime keuze aan manieren om het nieuwe jaar te vieren: iemand viert het in een hechte kring van familieleden en vrienden, iemand is in een restaurant en een nachtclub, anderen gaan op toeristische uitstapjes. Maar één ding is onveranderlijk: deze vakantie wordt door bijna iedereen geliefd en verwacht.

Aanbevolen: