Hoe Maak Je Peperkoek Kerstballen

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Peperkoek Kerstballen
Hoe Maak Je Peperkoek Kerstballen

Video: Hoe Maak Je Peperkoek Kerstballen

Video: Hoe Maak Je Peperkoek Kerstballen
Video: Kerstbal 2024, April
Anonim

DIY-kerstballen gemaakt van peperkoekdeeg zullen dienen als een voortreffelijke interieurdecoratie, het huis vullen met gemberaroma en een onbeschrijfelijke feestelijke sfeer creëren. Zoete beschilderde peperkoekkoekjes met glazuur, hangend aan een elegante kerstboom en met daarin aangename verrassingen, zullen zowel kinderen als volwassenen zeker bevallen.

Kerstballen gemaakt van peperkoekdeeg
Kerstballen gemaakt van peperkoekdeeg

Het maken en schilderen van peperkoek kerstballen is een zeer spannende en creatieve activiteit, waar kinderen graag aan meedoen. En na de vakantie, als je genoeg zelfgemaakte kerstboomversieringen hebt bewonderd, kun je er altijd van genieten en schattige kleine cadeautjes in elke bal vinden.

Gemberdeeg maken

Een kenmerk van het deeg voor het maken van kerstballen is de hoge elasticiteit en stevigheid. Het beste deeg wordt verkregen op basis van honing: voeg 3 theelepels toe aan 150 g vloeibare honing. gemberpoeder, 3 theel. gemalen kaneel en 2 theel. gemalen kruidnagel en verhit onder af en toe roeren.

Voeg 250 g goede boter toe aan de warme honing en roer tot een homogeen mengsel ontstaat. Klop 3 eieren met 350 g suiker, vermeng ze met de afgekoelde honingmassa en voeg dan geleidelijk 6 el toe. gezeefde bloem en 1. tl. bakpoeder. Het deeg wordt grondig gekneed en enkele uren naar de koelkast gestuurd.

Een mal maken voor kerstballen

Als je geen kant-en-klare ovenschalen voor volumineuze culinaire producten bij de hand hebt, kun je huishoudfolie gebruiken: kleine stukjes van de rol afscheuren, een bolletje van de gewenste grootte rollen. Het is belangrijk om te onthouden dat het eindproduct ongeveer 2-3 cm groter in diameter zal zijn dan het bestaande werkstuk.

Om de vorm glad te maken, wordt de bal opnieuw omwikkeld met een vel folie en worden alle oneffenheden gladgestreken. Van de resterende "staart" aan de onderkant van het werkstuk wordt een standaard gevormd waarop de toekomstige peperkoekbal zal worden geplaatst.

Peperkoekringen oogsten

Om de nieuwjaarsbal aan de boom te laten hangen, is het noodzakelijk om een bevestigingsmiddel voor het lint te voorzien. Haal hiervoor het deeg uit de koelkast, laat het een beetje opwarmen op kamertemperatuur, waarna een klein stukje wordt afgesneden en uitgerold van ongeveer 5-7 mm dik.

Kleine ringen worden uit het opgerolde deeg gesneden met een gat in het midden waardoor een lint of vlecht wordt geregen. De diameter van de ringen kan willekeurig zijn, omdat: ze zullen niet in zicht zijn, maar in de peperkoekbol. De blanco's worden ongeveer 5 minuten gebakken in de oven op 180 graden.

Peperkoekballetjes maken

De afgewerkte kerstballen worden gevormd uit twee halve bollen. Rol hiervoor het deeg dun uit, bedek de foliebal met deze laag, strijk het voorzichtig glad zodat alle vouwen van het deeg zich onder het middelste deel van de bal verzamelen.

Om van de vouwen af te komen, hebt u gewone naaigarens nodig - plaats de draad strikt langs de middelste lijn van de bal, steek de uiteinden over en verwijder het afgesneden overtollige deeg. Alleen de deeghelft mag op de folievorm blijven.

De op deze manier gemaakte werkstukken worden 15-20 minuten in de oven gebakken op een temperatuur van 180 graden, waarna ze voorzichtig uit de vorm worden gehaald, waarbij wordt geprobeerd zichzelf niet aan de hete folie te verbranden en het kwetsbare peperkoekdeeg niet te breken. Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer het deeg afkoelt, het snel hard wordt en het moeilijker wordt om het uit de vorm te halen zonder het te beschadigen.

Als de gebakken halve bollen ongelijke randen hebben, kunt u deze gladstrijken met een fijngeperforeerde rasp. Om een bal te vormen, worden werkstukken geselecteerd die langs de hartlijn zoveel mogelijk met elkaar samenvallen.

Een peperkoekbal bedekken met glazuur

Klop voor het glazuur twee eiwitten, een paar druppels citroensap en 300 g poedersuiker tot de maximale dikte. Elke kleurstof kan desgewenst aan het glazuur worden toegevoegd. Elke helft van de bal wordt voorzichtig in het glazuur gedompeld, het overtollige wordt verwijderd met de punt van een mes en laat stollen.

Het is het beste om de werkstukken op een rooster te plaatsen waar de glazuurdruppels kunnen wegvloeien, maar als het rooster niet bij de hand is, is het van tijd tot tijd nodig om de peperkoekhelften een beetje van plaats naar plaats te verplaatsen met een lange spies of tandenstoker - hierdoor blijven ze niet aan het tafeloppervlak plakken. Het resterende glazuur wordt in een culinaire zak gedaan en in de koelkast gezet voor verder gebruik bij het versieren van kerstballen.

Wanneer het glazuur droog is, gebruikt u fijn schuurpapier om de randen van de ballen voorzichtig glad te strijken en ze te decoreren. Kerstversieringen worden beschilderd met voedselverf in de gewenste stijl - dit kunnen kerstverhalen, traditionele Russische ornamenten, nieuwjaarsthema's, abstractie, enz.

Peperkoekballen voor het nieuwe jaar in elkaar zetten

Nadat de verf is opgedroogd, gaat u verder met de eindmontage van de kerstballen. Door de vooraf voorbereide peperkoekring wordt een lint geregen, in een lus gevouwen en in een knoop gelegd, waarna de ring in de halve bol wordt gestoken. Je kunt er ook eventuele verrassingen in kwijt: snoepjes, briefjes met felicitaties en wensen, klein speelgoed.

De rand van de halve bol wordt voorzichtig bedekt met een dun laagje glazuur, in een spuitzak gedaan, waarna het werkstuk wordt bedekt met de tweede helft van de bal en voorzichtig tegen elkaar wordt gedrukt. De resterende scheuren en gaten worden geëgaliseerd met glazuur en laten stollen.

De naad die overblijft na het verlijmen van de helften wordt gemaskeerd met decoratieve eetbare elementen of glazuurresten, waardoor een prachtig ornament ontstaat op de kruising van de halve bollen. Kerstballen zijn versierd met strikken en worden gebruikt om een feestelijke boom of interieur te versieren.

Aanbevolen: