Wat Symboliseert Het Brood Op De Bruiloft?

Inhoudsopgave:

Wat Symboliseert Het Brood Op De Bruiloft?
Wat Symboliseert Het Brood Op De Bruiloft?

Video: Wat Symboliseert Het Brood Op De Bruiloft?

Video: Wat Symboliseert Het Brood Op De Bruiloft?
Video: Bruiloft Harry u0026 Faisca 2024, April
Anonim

Wanneer de pasgetrouwden de drempel van hun ouderlijk huis oversteken, komen moeders traditioneel naar buiten om hen te ontmoeten met een prachtig en rossig bruidsbrood, vakkundig versierd met bloemen en beeldjes gemaakt van dun deeg. Om ervoor te zorgen dat de pasgetrouwden in liefde en voorspoed kunnen leven, moeten ze een stuk van het bruidsbrood afknijpen, het in zout dopen en elkaar voeden.

Wat symboliseert het brood op de bruiloft?
Wat symboliseert het brood op de bruiloft?

De traditie van het aanbieden van brood en zout aan pasgetrouwden is zeer symbolisch, sinds de oudheid wordt het beschouwd als de beste manier om een pasgeboren gezin te beschermen, aangezien brood een krachtige talisman is, een symbool van welvaart en familiehaard. Zout wordt beschouwd als een veelzijdige remedie tegen boze geesten. Het brood wordt geserveerd op een handdoek - een geborduurde handdoek. Er wordt aangenomen dat het leven van jonge mensen zo glad moet zijn als het oppervlak van een handdoek.

Wat symboliseerde het huwelijksbrood vroeger?

De traditie van het brengen van een brood naar de pasgetrouwden gaat terug tot de grijze oudheid. In het oude Rome werden de bruid en bruidegom pas echtgenoten nadat ze een stuk van een ronde cake hadden gegeten, gemengd met gezouten water en honing. De bruid en bruidegom gaven de stukken van de taart tegelijkertijd aan elkaar, met meerdere getuigen. Het Russische bruidsbrood is een afstammeling van de oude Romeinse honingcake.

De ronde vorm van het brood symboliseerde sinds de oudheid de zon of de heidense zonnegod, die werd beschouwd als de belangrijkste patroonheilige van de Slaven. Volgens de legende daalde de zonnegod naar de aarde om de pasgetrouwden, die een gelukkig gezinsleven aangingen, zijn genegenheid te geven. Sinds die verre tijden is het brood een symbool geworden van vruchtbaarheid en een rijk leven.

Vroeger kreeg het brood een belangrijke rol in de ceremonie van het geven van geschenken aan de jongeren. Het familielid nam eerst een stuk brood aan en proefde het, en uit dankbaarheid gaf hij iets aan de pasgetrouwden. De peetouders verdeelden het brood en de kinderen leverden stukken aan de gasten. Het had geen zin om het bruiloftshuis te verlaten zonder een stuk brood. Men geloofde dat degene die het bruidsbrood proefde bij alle inspanningen geluk zou hebben.

Wat symboliseert het huwelijksbrood vandaag?

Tegenwoordig is de gastvrije traditie bij de bruiloft bewaard gebleven. Net als in het verre verleden ontmoeten ouders de bruid en bruidegom met een rossig brood op een met de hand geborduurde handdoek. Er wordt aangenomen dat hoe mooier en mooier het brood, hoe rijker en gelukkiger de pasgehuwden die het hebben geproefd, zullen worden.

Moderne broden zijn versierd met prachtige patronen gemaakt van dun deeg: bloemen, aartjes, bessen, rieten harten, ringen, vogels. Bloemen op een brood symboliseren de puurheid van de bruid, aartjes - het welzijn en voorspoed van een jong gezin, bessen - sterke en sterke liefde, geweven harten, ringen en vogels - de loyaliteit en toewijding van de pasgetrouwden aan elkaar.

Jongeren eten bruidsbrood uit het midden, deze traditie verpersoonlijkt de geboorte van een nieuw leven en de op handen zijnde verschijning van kinderen in een getrouwd stel. De verdeling van het bruidsbrood in delen symboliseert het verlies van maagdelijkheid. Versieringen van een brood worden uitgedeeld aan ongehuwde meisjes. Er wordt aangenomen dat als een meisje zo'n sieraad zou krijgen en proeven, ze binnenkort ook zou trouwen. Er was een geloof dat als een ongetrouwd meisje 's nachts een stuk bruidsbrood onder haar kussen zou leggen, ze haar verloofde in een droom zou zien.

Weinig bekende feiten over het bruidsbrood

Sinds de oudheid heeft het brood de status van de toekomstige familie geïdentificeerd, dus probeerden ze het zo weelderig en lang mogelijk te maken. Op rijke bruiloften kon men enorme broden zien ter grootte van een tafel. Soms rees het brood hoog en bleek het zo prachtig te zijn dat het niet meer uit de oven kon worden gehaald en moesten verschillende stenen uit het ovenmetselwerk worden verwijderd.

Voor het bakken van een brood werden broden uitgenodigd - getrouwde vrouwen die met hun echtgenoten in goedheid en harmonie, liefde en geluk leven, die sympathieke en hardwerkende kinderen hadden. Men geloofde dat de instappers gezinswelzijn en een jong gezin zouden geven. Bij het bakken van een brood zongen vrouwen rituele liederen, die geluk en geluk uitnodigden in het huis van de jongeren.

De traditie van het bakken van ceremonieel brood voor een bruiloft is inherent aan alle Slavische volkeren. Oekraïners en Wit-Russen hebben ook broodtradities, Tataren bakken Gubadia voor een bruiloft - een taart gemaakt van bladerdeeg, waarvan de rituele betekenis volledig identiek is aan een brood.

Aanbevolen: