Waar Kun Je De Zonsverduistering Op 20 Mei Bekijken

Waar Kun Je De Zonsverduistering Op 20 Mei Bekijken
Waar Kun Je De Zonsverduistering Op 20 Mei Bekijken

Video: Waar Kun Je De Zonsverduistering Op 20 Mei Bekijken

Video: Waar Kun Je De Zonsverduistering Op 20 Mei Bekijken
Video: De zonsverduistering van 10 juni 2021 zelf bekijken! 2024, April
Anonim

Een zonsverduistering is een astronomisch fenomeen waarbij de aarde, de maan en de zon op één lijn staan. De diameter van de maan is bijna 400 keer kleiner dan die van de zon. Maar het bevindt zich ongeveer even vaak dichter bij de aarde. Daarom vallen op de hemelbol visueel de diameters van de maan en de zon bijna samen. En als de satelliet van de aarde de ster gedeeltelijk of volledig verduistert, treedt er een zonsverduistering op.

Waar kun je de zonsverduistering op 20 mei bekijken
Waar kun je de zonsverduistering op 20 mei bekijken

De schaduw van de maan op het aardoppervlak heeft een diameter van ongeveer 200 km. Daarom wordt een zonsverduistering alleen waargenomen in een smalle strook in de richting van zijn beweging. Aangezien de baan van de maan een ellips is, kan de diameter ervan visueel groter, gelijk aan of kleiner zijn dan die van de zon. In het eerste geval ziet een waarnemer in het maanschaduwgebied een totale zonsverduistering. Dit is een interessant fenomeen, waarbij de lucht donkerder wordt en de sterren zichtbaar worden. Er is ook een zonnecorona, die meestal niet zichtbaar is. In het tweede geval gebeurt hetzelfde, maar slechts voor een moment. In de derde vindt een ringvormige zonsverduistering plaats. Rond de donkere maanschijf is een glanzende streep zon te zien. De duur van het fenomeen is maximaal 12 minuten.

De maanschaduw beweegt langs het aardoppervlak met een snelheid van 1 km/sec. De maximaal mogelijke totale zonsverduisteringstijd is 7,5 minuten. Maar het quotiënt, waarin de schijf van de maan niet precies in het centrum van de zon passeert en deze slechts gedeeltelijk verbergt, kan tot 2 uur duren.

Een zonsverduistering is zeker geen zeldzaam fenomeen. De eerste in 2012 wordt verwacht op 20 mei. Het zal ringvormig zijn. Het begint in het zuiden van China en wordt vervolgens van 06.19 tot 09.02 in Japan waargenomen. Bovendien is op sommige plaatsen, met name op het eiland Hakkaido, vanaf 07.32. lokale tijd zal een totale zonsverduistering gedurende 5 minuten worden waargenomen. Verder zal de maanschaduw door het zuidelijke deel van Kamtsjatka en de Stille Oceaan gaan. De zonsverduistering zal eindigen in de Verenigde Staten.

Het zal op 21 mei om 10.31 lokale tijd de Pacifische kust van Rusland binnenvaren. De maximale fase zal op de Demin-eilanden zijn. Een gedeeltelijke zonsverduistering zal worden waargenomen in het Verre Oosten en Siberië, van Vladivostok tot Archangelsk. Het zal ongeveer 3 uur duren. De zuidwestelijke grens loopt langs de lijn Chelyabinsk - Perm - Syktyvkar - Archangelsk. Het eindigt om 13.31 uur lokale tijd in de Beringstraat.

Op het grondgebied van China kan de zonsverduistering worden waargenomen in de steden Gangzhou, Henzhen, Fuzhou, Hong Kong, Taipei. In Japan - in Tokio, Yokohama, Osaka, Nagoya, Kyoto, Shizuoka, Kagoshima. In de VS - in de regio van Noordwest-Texas, met name in Albuquerque. Extreme observatiepunten - Noordpoolgebied, Indonesië, Mexico.

Aanbevolen: