Waar Kan De Zonsverduistering Op 20 Mei Worden Waargenomen?

Waar Kan De Zonsverduistering Op 20 Mei Worden Waargenomen?
Waar Kan De Zonsverduistering Op 20 Mei Worden Waargenomen?

Video: Waar Kan De Zonsverduistering Op 20 Mei Worden Waargenomen?

Video: Waar Kan De Zonsverduistering Op 20 Mei Worden Waargenomen?
Video: Zonsverduistering (1939) 2024, Mei
Anonim

Zelfs in het oude Sumerië konden de priesters met een hoge mate van nauwkeurigheid de komende zons- en maansverduisteringen voorspellen. Wetenschappers waarschuwen dat de eerste van twee zonsverduisteringen die in 2012 worden verwacht, op 20 mei zal plaatsvinden. Het behoort tot de categorie ringvormig, d.w.z. bewoners van sommige delen van de aarde zullen de zon kunnen waarnemen in de vorm van een gesloten ring.

Waar kan de zonsverduistering op 20 mei worden waargenomen?
Waar kan de zonsverduistering op 20 mei worden waargenomen?

De plaatsen van waaruit je de zonsverduistering op 20 mei kunt observeren, bevinden zich op een strook die in de vroege ochtend in Zuid-China begint, door Japan gaat en eindigt in de Verenigde Staten. De periode waarin de zonsverduistering volledig ringvormig zal zijn, is slechts 5 minuten en 46 seconden. Deze fase kan alleen worden gezien door zeevarenden in de Stille Oceaan.

Op het grondgebied van Rusland is de zonsverduistering op 20 mei 's ochtends in veel steden te zien, maar overal slechts als een gedeeltelijke. De schaduw van de maan zal om 10.30 uur lokale tijd op het grondgebied van het land verschijnen vanaf het grondgebied van China voor de kust van de Stille Oceaan. De maximale fase is te zien in het gebied van de Demina- en Zeleny-eilanden, die deel uitmaken van de Kleine Koerilenrug. Het begin van de eclips wordt hier verwacht om 09:35, de maximale fase kan worden waargenomen om 10:55 en de eclips zal eindigen om 12:27.

Dan zal de strook, vanwaar het mogelijk is om de eclips waar te nemen, van de regio Vladivostok naar Archangelsk gaan. De zuidwestelijke grens van deze strook loopt door Chelyabinsk-Perm-Syktyvkar-Arkhangelsk. In nederzettingen die binnen de grenzen van de eclipsstrook vallen, zal de zon bij zonsopgang al in een halve maan opkomen en zal de schaduw van de maan de zonneschijf enkele tientallen minuten na zonsopgang verlaten. Het zal duidelijk zichtbaar zijn voor inwoners van Nakhodka, Khabarovsk, Yuzhno-Sakhalinsk, evenals Novosibirsk en Krasnoyarsk. De schaduw van de maan op de zonneschijf zal in Rusland tot 13:31 lokale tijd in de Beringstraat-regio zichtbaar zijn.

Deze mooie en verontrustende aanblik is het best te zien in China en Japan. De Japanners bieden voor deze datum zelfs speciale reisreizen aan. De zonsverduisteringsstrook zal door het zuidelijke deel van Kii Island gaan vanaf het zuidelijke deel van de kust van de prefectuur Kagoshima. Ze zal duidelijk zichtbaar zijn in de wateren van de Baai van Tokyo van 06:19 tot 09:02 uur. De duur van een totale ringvormige zonsverduistering in deze gebieden zal ongeveer 5 minuten zijn.

Als u besluit deze zeldzame aanblik niet te missen, zorg er dan voor dat u uw ogen beschermt tegen direct zonlicht. Ondanks dat een deel van de zonneschijf wordt afgedekt, is het niet aan te raden om zonder speciale bril naar de zon te kijken om de ogen niet te beschadigen.

Aanbevolen: